Hlavní obsah

V Súdánu uneseno letadlo s desítkami lidí na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARTÚM
Aktualizováno

V Súdánu bylo v úterý uneseno letadlo, které krátce předtím vzlétlo z Nyaly v dárfúrském regionu. Podle americké stanice CNN přistál stroj, který směřoval do Chartúmu, v Libyi.

Článek

Podle zdrojů CNN přistálo letadlo v Kufře. Zatím se neví, kdo jsou únosci a jaké jsou jejich cíle. Televize Al-Arabíja tvrdí, že stroj unesl jeden Súdánec.

Podle súdánských leteckých úřadů je na palubě přes osm desítek lidí, informovala agentura AFP. Associated Press hovoří dokonce o stovce. Podle AFP jde o stroj Boeing 737 súdánské letecké společnosti Sun Air.

Na palubě jsou údajně i tři představitelé jedné z frakcí povstaleckého Súdánského osvobozeneckého hnutí (SLM), které podle svého programu usiluje o demokratický sjednocený Súdán. Únos má být odpovědí na pondělní útok vládních sil na uprchlický tábor Kalma v Dárfúru, kde vojáci zastřelili přes tři desítky lidí.

Televize Al-Džazíra uvedla, že se letadlo původně pokoušelo přistát v Káhiře, od egyptských úřadů ale nedostalo povolení.

Dárfúr je súdánským regionem, kde v uplynulých pěti letech bojují místní rebelové proti arabským milicím džandžauí, které čelí nařčení z etnických čistek, přičemž je má podle Západu podporovat vláda. Ta to odmítá. Konflikt si vyžádal na 300 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám