Hlavní obsah

Vězni USA v Afghánistánu se mohou odvolat k soudu

Washington

Americký federální soudce ve čtvrtek přiznal poprvé některým vězňům na americké vojenské základně Bagrám v Afghánistánu právo odvolat se proti svému zadržení k americkým soudům. Toto právo měli doposud jen vězni držení na americké základně Guantánamo na Kubě.

Foto: Stringer, Reuters

Článek

"Zadržení v Bagrámu, kteří nejsou afghánskými občany, nebyli zadrženi v Afghánistánu a byli zadržováni déle, než je rozumné, tedy více než šest let bez soudu, mohou využít práva habeas corpus a odvolat se proti zadržení k soudu," uvedl soudce John Bates. Právo zvané habeas corpus, které obsahuje i americká ústava, znemožňuje vládám zavírat podezřelé bez soudního příkazu.

Vláda prezidenta Baracka Obamy se postavila proti uznání tohoto práva.

Více než 600 vězňů v Bagrámu, které bývalá vláda George Bushe označila za "nepřátelské bojovníky", aniž je obžalovala nebo je postavila před soud, nevidělo od otevření vězení advokáta.

Dva Jemenci, jeden Afghánec a jeden Tunisan zadržení v Jemenu, Dubaji a v Thajsku požádali americkou justici, aby jim poskytla stejná práva, jako mají zadržovaní na Guantánamu. Nejvyšší soud USA jim loni v červnu povolil odvolat se k americkým federálním soudům proti svému zadržování.

Soudce Bates opřel svoje rozhodnutí o verdikt Nejvyššího soudu. Právo odvolat se udělil jen třem stěžovatelům; čtvrtý je afghánské národnosti, což by podle něho mohlo vést ke konfliktům s Afghánistánem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám