Hlavní obsah

Venezuela odmítá, že by nabídla Rusku vojenské základny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS/HAVANA

Venezuelská vláda ve čtvrtek dementovala zprávu ruské agentury Interfax, podle níž měl prezident Hugo Chávez nabídnout Moskvě vybudování ruských vojenských základen na venezuelském území. "Je to absolutně nepravdivé," uvedla venezuelská vláda s tím, že Chávezovy výroky byly patrně špatně pochopeny.

Článek

Chávez se při návštěvě Moskvy sice vyslovil pro užší vojenskou spolupráci s Ruskem, nicméně Venezuela má v ústavě, že na jejím území nemohou být žádné zahraniční základny.

Moskva úvahami o vybudování vojenských základen v zahraničí reaguje na americké plány rozmístit ve východní Evropě prvky protiraketového systému.

List Izvestija s odvoláním na vysoce postavený zdroj ve vojenském letectvu napsal, že "pokud Washington rozmístí protiraketový systém v Polsku a v Česku, naše strategické letectvo bude rozmístěno na Kubě".

Kuba o možném obnovení základen mlčí

Bývalý kubánský vůdce, nemocný Fidel Castro ve středu prohlásil, že jeho bratr Raúl, který ho zastoupil, udělal správně, když přešel "důstojným mlčením" zprávy ruských médií o tom, že Moskva by mohla v reakci na plánovaný americký protiraketový štít v Evropě umístit na Kubě jaderné bombardéry.

Kuba podle Fidela Castra nemusí v tomto případě Washingtonu nic vysvětlovat, ani se za nic omlouvat.

V krátkém článku, který se ve středu večer objevil na webové stránce kubánské vlády, jednaosmdesátiletý bývalý kubánský vůdce ale pondělní zprávu listu Izvestija ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám