Hlavní obsah

Velitelé Tálibánu se na schůzce neshodli, nový šéf je vážně zraněný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nový vůdce afghánského povstaleckého hnutí Tálibán mulla Achtar Mansúr byl vážně zraněn při přestřelce, která se strhla po hádce mezi veliteli Tálibánu v pákistánském městě Kvéta. Agentuře AFP to ve středu řekly zdroje z afghánské vlády. Obě strany současně potvrdily zabití šéfa odštěpenecké frakce Tálibánu mully Dadulláha, který se vůči Mansúrovi vymezil.

Foto: Taliban Handout/Handout, Reuters

Nový vůdce Tálibánu mulla Achtar Muhammad Mansúr, bývalý ministr dopravy za vlády Tálibánu

Článek

„Mansúr byl vážně zraněn. Byl převezen do nemocnice. Nejsme si jisti, jestli přežil,“ uvedl mluvčí afghánského viceprezidenta Saultán Faizí.

Mluvčí Tálibánu Zabiuláh Mudžáhíd nejprve potvrdil, že byl Mansúr zraněn, popřel ale zprávu o přestřelce na schůzce velitelů. Později však Mudžáhíd dementoval i tvrzení o zranění.

Podle zdrojů AFP z Tálibánu ale k přestřelce došlo a byli při ní zraněni čtyři lidé.

Šéf rebelů padl

Zástupci afghánské vlády i Tálibánu v úterý také potvrdili, že byl zabit předák odštěpenecké frakce povstalců mulla Achtar Muhammad Dadulláh. O život měl přijít minulý měsíc během bojů s Tálibánem, které si vyžádaly stovky obětí. Zemřel při přestřelce v jihovýchodní provincii Zábul, potvrdily zdroje.

Tálibán se začal štěpit letos v létě poté, co velení s odstupem více než dvou let potvrdilo smrt dosavadního šéfa mully Umara. [celá zpráva]

Související téma:

Část hnutí pobouřilo, že jim úmrtí vůdce tak dlouho tajili. Od Tálibánu se následně odštěpila skupina nespokojená s novým velitelem Mansúrem. Tato frakce se spojila s uzbeckými bojovníky Islámského státu, který poslední rok rozšiřuje svůj vliv i v Afghánistánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám