Hlavní obsah

Vedro a vítr rozdmychávají australské požáry

– Canberra

Asi sto lesních požárů dál v úterý hořelo v nejlidnatějším australském státu Nový Jižní Wales, přičemž asi dvacet z nich se podle agentury AFP nadále vymyká kontrole. Austrálii sužuje vlna veder, k nimž se někde přidává silný vítr. Místy se očekávají teploty až kolem 45 stupňů Celsia a úřady varovaly, že pokud jde o riziko požárů, panují zde nejhorší možné podmínky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boj s rozsáhlými požáry v AustráliiVideo: Reuters

 
Článek

Nejvyšší možné riziko požárů, označované za "katastrofální", platí v pěti oblastech na jihu tohoto spolkového státu. Úřady tak nazývají stav, kdy se požár po vzplanutí vymkne kontrole a rychle se šíří. Doporučily lidem, aby v těchto zónách opustili své domovy. Oheň se nesmí rozdělávat v Novém Jižním Walesu, u Canberry, v Tasmánii a ve Viktorii. Uzavřeny byly všechny národní parky.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Dým stoupá z požáru Yarrabin u Coomy asi 100 km jižně od Caberry, který se nepodařilo dostat pod kontrolu

Požáry zuří podél pobřeží Nového Jižního Walesu i na severozápadě státu, ale nejvíce na jihozápadě u Canberry.

"Je to velmi nebezpečný den," varovala podle BBC premiérka Julia Gillardová.

Foto: Pool, Reuters

Domy zničené požárem v tasmánském Dunalley

Podle meteorologů poprvé v historii po pět dnů za sebou překročil celonárodní průměr nejvyšších teplot 39 stupňů Celsia.

Zničené domy v Tasmánii si nevyžádaly oběti

Oběti na životech zatím nejsou hlášeny, dál ale pokračuje pátrání po asi stovce pohřešovaných z malé obce Dunalley východně o tasmánské metropole Hobartu. Oheň tam minulý týden podle agentury AP zničil asi 90 domů. Policie při dnešní předběžné prohlídce zničených obydlí nenašla žádná těla. Lidé se evakuovali po moři.

Foto: Reuters

Letecký záběr na spálené město Dunalley

Austrálie je podle agentury Reuters nejsušší obývaný kontinent a lesní požáry tam jsou během léta běžným jevem. V únoru 2009 při nich ve státě Viktorie zahynulo 173 lidí, zničeno bylo 2000 domů. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Tasmánské Dunalley, kterým se 5. ledna přehnal požár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám