Hlavní obsah

Vědci: Čína zdržela informace o 17 dnů

• Aktualizováno
Právo, ČTK, znk, BBC

Čínské úřady informovaly mezinárodní experty o výskytu nového typu koronaviru více než dva týdny poté, co se o něm samy dozvěděly. Napsala to mezinárodní skupina vědců v dopise zveřejněném v lékařském časopise The Lancet.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zdravotník ve Wu-chanu prochází v ochranném obleku před propagandistickým plakátem

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Experti prozradili, že čínští badatelé už 26. prosince předběžně zjistili, že se v zemi začíná šířit koronavirus podobný onemocnění SARS, pro mezinárodní odbornou veřejnost kriticky důležitou informaci ohledně genotypu (kompletní genetickou informaci) viru úřady uvolnily za více než dva týdny poté.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Čínské úřady vyloučily, že se jedná o SARS, MERS či o nějaký typ nekoronaviru,

5. ledna a nový koronavirus jako možnou příčinu nákazy potvrdily 9. ledna. Genetickou sekvenci, klíčovou pro rychlý vývoj diagnostiky nutné v případě epidemie, zveřejnily až 12. ledna, tedy 17 dnů poté, co získaly předběžnou sekvenci (viru),“ informoval tým vědců, mezi něž patří i dva členové Výboru pro mezinárodní zdravotnické předpisy při Světové zdravotnické organizaci (WHO), tedy orgánu, který vyhlašuje globální stav zdravotní nouze.

WHO: Je čas bojovat. Koronavirus je nejhorší nepřítel lidstva, jakého si lze představit

Svět

Autoři dopisu proto zdůraznili, že je třeba změnit systém včasného varování tak, aby se napříště podobným zpožděním předešlo. Vědci by například měli mít možnost informovat o původci infekčních nákaz ještě předtím, než se ho podaří izolovat.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Zdravotník ve Wu-chanu prochází v ochranném obleku před propagandistickým plakátem

Tým expertů také ocenil „klíčovou roli“ lékařů a badatelů v rané fázi epidemie při nahlašování případů nákazy v jejich odděleních, konkrétně pak „osmi doktorů chybně nařčených z šíření falešných zpráv“. Jde o odkaz na skupinu z Wu-chanu, do níž patřil i oftalmolog Li Wen-liang, který před virem varoval online už na konci prosince, minulý týden pak nemoci sám podlehl. Jeho smrt vyvolala nebývalé rozhořčení na sociálních sítích a čínské vedení v reakci slíbilo, že okolnosti úmrtí vyšetří.

Čínský lékař, který varoval před koronavirem, zemřel

Svět

Čína ve středu oznámila, že na svém území v úterý zaznamenala nejméně nových případů nákazy od konce ledna. Již v úterý ovšem agentury informovaly, že Čína nepočítá infikované, u nichž se příznaky nemoci neprojevily.

Nová metodika 

Ve čtvrtek agentura Reuters uvedla, že čínská zdravotnická komise změnila metodu započítávání nakažených. Podle posledních čísel centrální čínská provincie Chu-pej za středu na nákazu zaznamenala 242 úmrtí a 14 840 dalších případů nákazy. V provincii tak na nový typ koronaviru zemřelo 1310 lidí a nákaza se zjistila u 48 206 lidí. Celosvětově pak podle CNN počet infikovaných přesáhl 60 000 případů.

Zatímco čínské úřady tvrdily, že situace kolem koronaviru je pod kontrolou, WHO varovala, že epidemie představuje globální hrozbu, která může mít horší dopady než terorismus.

Optimismu čínských úřadů odporují i informace o kritickém nedostatku ochranných roušek a obleků, který kom­plikuje práci v nemocnicích ve Wu-chanu. Aby použili ochranných kombinéz co nejméně, tráví v nich lékaři nepřetržitě třeba i osm hodin. „Po tuto dobu nemohou jíst, pít nebo si dojít na záchod,“ vylíčila anonymně jedna lékařka.

Někde dokonce lékaři používají jednorázové obleky opakovaně, pouze je před každým užitím znovu vydezinfikují.

Čínské úřady začaly v nejhůře postižených oblastech zabírat soukromé nemocnice, hotely a byty, aby získaly místa pro nakažené. Zabavují se také auta, a dokonce i ochranné roušky, napsal list Financial Times.

Boj proti koronaviru: Čína rekvíruje hotely, koleje, soukromé nemocnice i auta

Ekonomika

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu slíbil snížení daní a další podporu odvětvím, která byla nejvíce zasažena. Oznámil, že země potřebuje „udržet stabilní ekonomickou aktivitu a sociální harmonii“.

Na lodi další nakažení

Nákaza virem Covid-19 se potvrzuje u dalších a dalších desítek lidí na výletní lodi Diamond Princess. Ta kotví v přístavu v japonské Jokohamě.

Dohromady se tak nákaza objevila u 218 lidí na výletní lodi. V Japonsku je nyní nejvíce infikovaných koronavirem mimo Čínu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Výletní loď Diamond Princess v Jokohamě

Jiná výletní loď, Westerdam, která vyplula 1. února z Hongkongu, už našla přístav. Smí zakotvit v Kambodži a vylodit cestující.

Rusko propustilo z nemocnice v Zabajkalském kraji Číňana, který se po nákaze plně zotavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám