Hlavní obsah

Ve světě je přes 100 milionů uprchlíků, nejvíce od druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Ve světě je v současnosti na útěku přes 100 milionů lidí, nejvíce od druhé světové války. Upozornil na to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého jde o „drastický milník“, k němuž se svět dostal kvůli ruské invazi na Ukrajině, krizi v Afghánistánu i dalších zemích.

Foto: Novinky

Vlak ukrajinských uprchlíků v Maďarsku

Článek

Tento trend bude podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho pokračovat, pokud světové společenství nenajde způsob, jak konflikty řešit natrvalo.

Krize na Ukrajině je nejhorší a nejrychleji rostoucí od založení UNHCR v roce 1951, vyplývá ze zveřejněné zprávy o uprchlících.

Agentura DPA napsala, že kvůli dopadům války Ruska proti Ukrajině UNHCR zveřejnil výjimečně aktuální počty uprchlíků ve světě, kdežto běžně se zpráva týká situace z uplynulého roku.

Podle posledních údajů této agentury OSN z Ukrajiny do jiných evropských zemí odešlo přes pět milionů uprchlíků.

„Čekala by mě smrt, nebo žebrota.“ Reportáž Kláry Vlasákové o ukrajinských ženách v Česku

SALON

Koncem prosince 2021 bylo kvůli válkám, násilí nebo porušování lidských práv na útěku 8,93 milionu lidí, což je o osm procent více než o rok dříve.

Počty uprchlíků už léta rostou, koncem loňského roku jich byl více než dvojnásobek oproti roku 2012.

Grandi řekl, že na tomto trendu se nic nezmění, protože potravinová krize vyvolaná válkou na Ukrajině vyžene z domovů další obyvatele chudých zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám