Hlavní obsah

Válka s KLDR je stále blíž, USA plánují rozšířit protiraketový deštník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Pchjongjang

Spojené státy považují za největší hrozbu severokorejské rakety s hlavicemi, uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert Raymond McMaster. Podle něj se USA připravují čelit rostoucí hrozbě ze strany KLDR. Zdroje z Pentagon dodaly, že je v plánu rozšíření protiraketové obrany západního pobřeží USA.

Foto: KCNA, Reuters

Start severokorejské rakety Hwasong-15

Článek

Pentagon podle agentury Reuters vyhledává na západním pobřeží USA místa, kde by se daly rozmístit další obranné prostředky. Dva kongresmani prohlásili, že úřad pro raketovou obranu MDA má zájem dislokovat další obranná zařízení, ale zatím nebylo sděleno kdy a kde. Spekuluje se, že by se mělo jednat o antirakety THAAD, které jsou už rozmístěny v Jižní Koreji. K raketám THAAD MDA uvedl, že zatím nedostal instrukce je dislokovat.

Tyto antirakety ničí dopadající hlavice kinetickou energií ve chvíli, kdy se vracejí do atmosféry.

Foto: U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency/Handout, Reuters

Americký protiraketový systém THAAD

Poradce McMaster na sobotní bezpečnostní konferenci v Kalifornii varoval, že každý den vzrůstá nebezpečí války, ale že ta není jedinou možností, jak zastavit severokorejského vůdce Kim Čong-una, který usiluje o balistické rakety s jadernými hlavicemi: „Jsou tu způsoby, jak problém vyřešit bez ozbrojeného konfliktu, ale je to závod a on se dostává blíž a blíž, takže nezbývá moc času.“

Člen branného výboru amerického Senátu Lindsey Graham v neděli vyzval v televizi CBS Pentagon, aby zahájil evakuaci rodin amerických vojáků umístěných v Jižní Koreji, protože konflikt s KLDR se blíží: "Vzhledem k provokacím Severní Koreje je šílenství posílat manželky a děti na jih. Chci, aby s tím Pentagon přestal, je čas je z Jižní Koreje vyvézt."

Spojené státy mají nyní na Korejském poloostrově 28 500 vojáků, kontingent tam udržují od korejské války z let 1950-53.

McMaster vyzval Čínu, aby uvalila totální embargo na dodávky ropy do KLDR. „Nemůžete vypálit raketu bez paliva,“ pravil.

Foto: ČTK/AP

Záběry zachycující start rakety Hwasong-15

Pokročilý Hwasong-15

Podle experta z Mezinárodního institutu pro strategická studia Michael Ellemana však má ve středu vypálená raketa Hwasong-15 stejný první stupeň jako starší Hwasong-14 s derivátem ruského motoru RD-251 spalujícím asymetrický dimethylhydrazin, přičemž okysličovadlem je oxid dusičitý. Obě látky se vyrábějí snadno a nikoli z ropy.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si prohlíží raketu Hwasong-15 na novém devítiosém tahači

Druhý stupeň je větší a mnoho se o něm neví, spekuluje se, že by mohl být poháněn čtyřmi motory na tuhá paliva, jejichž tah se dá řídit, jak uvedla KLDR, což zvyšuje přesnost zásahu. [celá zpráva]

Zdá se, že raketa je skutečně schopna dopravit náklad o hmotnosti 1000 kg na celé území USA, napsal Elleman v článku pro specializovaný server o Severní Koreji 38North s tím, že KLDR má už jadernou hlavici o hmotnosti menší než 700 kg. Pro ověření schopností rakety by ale byly potřeba zřejmě ještě další dva tři testy, po nichž by mohla být připravena k nasazení.

USA po testu vyzvaly k dalšímu zpřísnění sankcí na severní Koreu a k přerušení veškerých styků s touto diktaturou, což ale většina zemí odmítla. [celá zpráva]

KLDR naopak obvinila USA a Jižní Koreu, že jsou to váleční štváči, protože v pondělí začíná další americko-jihokorejské vojenské cvičení. „To je otevřená provokace proti KLDR, které může vést kdykoli k jaderné válce,“ napsal v úvodníku stranický list Rodong Sinmun.

Reklama

Výběr článků

Načítám