Hlavní obsah

Válka s Al-Káidou v Sahelu potrvá desetiletí

Novinky,
Londýn

Po útoku teroristů Al-Káidy na zařízení pro těžbu plynu v Alžírsku a těžkých bojích v Mali uvedl britský premiér David Cameron, že potrvá léta, ne-li celá desetiletí, než se extremisty z pouštní oblasti Sahelu podaří vytlačit. Tvrdá odpověď je však podle něj nezbytná, uvedl list Daily Telegraph.

Foto: Digitalglobe, Reuters

Satelitní záběr zařízení pro těžbu plynu na poli Tiganturin, které napadli teroristé

Článek

„Bude to vyžadovat odpověď, která potrvá roky, ne-li desetiletí spíš než měsíce, a bude to vyžadovat odpověď trpělivou, důkladnou a tvrdou, ale též inteligentní. Nad tím vším je ale železné rozhodnutí plnit v následujících letech toto předsevzetí,“ řekl Cameron.

Foto: Henry Romero, Reuters

Britský premiér David Cameron na summitu G20

Ministr zahraničí William Hague dodal, že to bude vyžadovat i uvolnění prostředků na rozvojovou pomoc v oblasti.

„Není to všechno jen ve vojenském řešení, a to je důvod, proč musíme teď spolupracovat se všemi zeměmi v oblasti, aby se zlepšila jejich politická stabilita a jejich ekonomika,“ řekl Hague televizi SkyNews a dodal, že je též nutné spolupracovat s tajnými službami těchto zemí, aby se ukázalo, jací lidé stojí za útoky.

Foto: Yahoo Maps, Novinky

Mali

Podle Británie je jedním z důvodů problému nestabilita Mali. Postup islámských radikálů v Mali a hlavně brutální útok teroristického komanda na komplex pro těžbu plynu v Tiganturinu vyvolal šok. Útočníkům se podařilo zajmout několik set rukojmí a nejméně 48 rukojmí zahynulo při zásahu alžírských sil.

Opožděný zásah v oblasti

Západní rozvědky však už dlouhou dobu varovaly, že v pouštní oblasti Sahelu sílí teroristické skupiny spojené s Al-Káidou. Kvůli jejich činnosti byla nakonec přesunuta v roce 2009 na jihoamerický kontinent i Rallye Dakar.

Po pádu Kaddáfího Libye upadla oblast do chaosu, který nejprve využili Tuarégové. Ovládli sever Mali a vyhlásili tam svůj vlastní stát Azavad, jenž se však nedočkal mezinárodního uznání. Oblast pak ovládli islámští radikálové ze skupiny Ansar Dine a z Hnutí pro jednotu a džihád v Západní Africe (Mujao). Až minulý týden proti postupujícím radikálům zasáhla Francie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zbraně teroristů nalezené v plynárenském zařízení v AlžírskuVideo: Reuters

Hague přiznal, že obrat k horšímu nastal po intervenci do Libye, které se účastnila i Británie, současně ale uvedl: „Bylo by to asi mnohem horší, kdybychom nezasáhli.“ Britové vidí hlavní problém v nestabilitě roztříštěného Mali, kdy Bamako nikdy národy Tuaregů na autonomii neuznalo.

Ministerstvo zahraničí také odmítlo kritiku alžírského zásahu. Jeho zpochybňování odmítl i francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius: „Každý by chtěl dopadnout teroristy beze ztrát a zachránit všechna rukojmí. My ale chápeme dobře, jaké jsou potíže, když se potýkáte s desítkami plně vyzbrojených teroristů.“

Britské diplomatické a tajné služby se však na tuto oblast světa přednostně nezaměřují a mají tam omezené možnosti, protože v tomto regionu měla své kolonie Francie, doplnil list.

Reklama

Související články

Rada bezpečnosti OSN schválila misi do Mali

Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně schválila vyslání mírové mise do Mali. Mise AFISMA afrických států má "všemi nutnými prostředky" podpořit vládu...

Výběr článků

Načítám