Hlavní obsah

V zasypaném súdánském dole na zlato zemřelo přes sto lidí

– Chartúm

Více než sto lidí zemřelo ve zříceném dole na zlato v súdánském Dárfúru. Nejnovější bilanci zveřejnily v pátek místní úřady. Mezi oběťmi je podle agentury AFP i devět záchranářů, kteří se snažili horníky vyprostit.

Článek

Ilegální důl v Jebel Amir leží v severní části Dárfúru, který byl letos kvůli sporům o doly dějištěm bojů mezi dvěma kmeny.

Strop v dole se zřítil v pondělí a v šachtě zůstal neupřesněný počet lidí. Zavalená šachta byla podle místního komisaře Harouna al-Hassana hluboká 40 metrů a záchranáři postupovali velmi pomalu, protože nemohli při vyprošťování použít těžkou techniku. Báli se, že by se půda propadla. Tomu ale nakonec nezabránili, takže devět záchranářů bylo ve čtvrtek zasypáno, řekl jeden z horníků, který si přál zůstat v anonymitě.

Zlato se stalo pro Súdán klíčovou exportní komoditou po odtržení Jižního Súdánu, kde se nacházejí bohatá naleziště ropy. Súdán po rozdělení přišel o 75 procent produkce této suroviny.

Vláda doufá, že země letos vytěží kolem 50 tun zlata. Súdán by se tak stal třetím největším producentem zlata v Africe a celosvětově by se zařadil do první patnáctky. Podle vlády se do honby za zlatem v celé zemi zapojilo na půl miliónu lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám