Hlavní obsah

V Rusku chybí i základní léky

Z ruských lékáren mizí léky, přestože ministerstvo zdravotnictví tvrdí opak, píšou tamní média. Nedostatek se týká životně důležitých preparátů určených k léčbě poruch štítné žlázy či diabetu včetně inzulínu, ale také léků na epilepsii, antidepresiv nebo dětských antipyretik.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například v Petrohradu podle Dmitrije Lisovce, šéfa tamního městského výboru pro zdravotnictví, chybí 34 životně důležitých léků. Některé by se měly objevit v lékárnách v nejbližších dnech. Důvodem jsou podle něj nejen panické nákupy, ale také růst cen a chybějící ruské náhrady zahraničních léků, citoval jej list Dělovoj Petěrburg.

Snižují se i zásoby léčiv potřebných ke zvládání pandemie covidu-19, hlásil včera Chabarovský kraj.

Ruské síly se přesouvají k Donbasu

Válka na Ukrajině

Podle listu Vědomosti lékaři v minulých dnech napříč Ruskem bojovali s nedostatkem asi 80 léků. Zásadní problémy pociťují pacienti v Zabajkalském kraji, kde chybí i onkologické preparáty. „V nemocnicích lékaři radí pacientům, aby se hospitalizovali s vlastními léky,“ informovala včera tamní televize ZabTV.

Podle regionální zástupkyně ministerstva zdravotnictví Jeleny Araninové jsou důvodem přerušené dodavatelské řetězce, problém je prý ale „vyřešen na všech úrovních“.

Česko posiluje zásoby léků proti virům. Kvůli přílivu uprchlíků

Domácí

Nikolaj Krjučkov, ruský imunolog a odborník na farmaceutický trh, včera v rozhovoru pro Komsomolskou pravdu uvedl, že se situaci podařilo částečně stabilizovat, ale jen dočasně. Země se prý nevyhne skokovému růstu cen léků, počet tablet v balení se bude snižovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám