Hlavní obsah

V poškozené jaderné elektrárně se přehřívá další reaktor

Tokio

Jaderná elektrárna Fukušima 1 na severovýchodě Japonska, poškozená pátečním zemětřesením, se potýká s dalším přehřívajícím se reaktorem. Podle mluvčího vlády Jukia Edana byli odborníci v neděli nucení vypustit trochu radioaktivní páry z reaktoru číslo 3, zatímco ho dál zalévali vodou, aby snížili jeho teplotu a tlak v jeho útrobách. Policie v Mijagi oznámila, že jen v prefektuře zřejmě bude 10 000 obětí zemětřesení.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Kontrolor v ochranném obleku zjišťuje případnou radiaci u chlapce evakuovaného z okolí jaderné elektrárny Fukušima.

Článek

V sobotu vyvolal v Japonsku obavy před rozšířením radioaktivního spadu reaktor číslo 1, jehož železobetonová stavba se po explozi zhroutila. Kovová konstrukce kryjící samotný reaktor ale spolehlivě odolala. Vlivem výbuchu trochu radioaktivního prachu uniklo, ale jeho průběžně měřené hodnoty pak zase rychle klesly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V japonské jaderné elektrárně po výbuchu spadla střechaVideo: Reuters

Podobný únik byl ale zaznamenán i u druhého reaktoru (číslo 3), jehož palivové tyče se kvůli nedostatku chladící kapaliny dočasně obnažily. To přispělo i k zvýšení teploty reaktoru. Mluvčí Edano připustil možnost dalšího částečného úniku radiace.

Podle japonské agentury Kjodó mohlo být radiací zasaženo až 160 lidí.

Další vývoj situace v zemi
Pokračují následné otřesy, kterých už bylo nejméně 130. Jedno nedělní zemětřesení s epicentrem jen 180 kilometrů od metropole Tokia mělo sílu 6,2 stupně Richterovy škály.
Oficiálně byl potvrzen počet 900 obětí. Zřejmě ale bude několikanásobně vyšší, již v sobotu se hovořilo o nejméně 1800 a více než 10 000 pohřešovaných. Policie uvedla, tolik zřejmě bude mrtvých jen v prefektuře Mijagi.
Armáda na záchranné práce nasadila dalších 50 000 vojáků, celkem jich tedy je 100 000.
Japonský tisk soudí, že vláda reagovala po výbuchu v elektrárně Fukušima 1 pomalu. Média kritizují hlavně pomalou evakuaci obyvatel. BBC v sobotu v noci uvedla, že je kvůli hrozbě jaderného výbuchu evakuováno na 200 000 lidí.
USA poslaly zemi na pomoc své válečné lodě. Již dorazila loď na jaderný pohon USS Ronald Reagan.
Japonsko požádalo Rusko o zvýšené dodávky energií.
Foto: Reuters

Nad elektrárnou Fukušima 1, která po zemětřesení vyzařuje vyšší radioaktivitu a ozval se z ní výbuch, přelétává vrtulník.

Reklama

Související články

Letecké záběry vlny tsunami v Japonsku

Japonsko zasáhla v pátek ráno po zemětřesení velká vlna tsunami. Na některých místech byla vysoká až 10 metrů. Záběry ukazují, jak masa putuje mořem a naráží...

Výběr článků

Načítám