Hlavní obsah

V Pchjongjangu budují novou podzemní továrnu na rakety

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

V severokorejském hlavním městě Pchjongjangu se dokončuje zařízení na vývoj a stavbu raket. Plyne to ze satelitních snímků, o nichž informovalo americké Středisko pro strategická a mezinárodní studia (CSIS). Začít fungovat by mělo ještě letos nebo v příštím roce.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un při otevření továrny na hnojiva 1. května 2020

Článek

Na základě záběrů CSIS uvedlo, že v zařízení pro balistické rakety Sil-li nedaleko pchjongjangského letiště je i vysoká budova určená pro mezikontinentální rakety, jako je Hwasong-15, která je propojená se dvěma dalšími. Hlavní zabírá plochu 122 krát 43 metrů, dvě vedlejší pak 84 na 42,5 metru. Vjezdová vrata umožňují do budovy dopravit všechny typy severokorejských balistických raket.

Středisko je na ploše 442 300 metrů čtverečních vedle velkého podzemního zařízení, kde mohou být umístěny balistické rakety i mobilní odpalovací zařízení. Jeho součástí jsou i nové koleje napojené na nedalekou trať. Buduje se od roku 2013. Stavěli ji vojáci.

Řídicí středisko

Vysoký vládní úředník zdroji serveru Daily NK, který se věnuje Severní Koreji, sdělil, že každá z budov má vlastní podzemní bunkr o dvou patrech a jsou v nich umístěné místnosti pro řízení odpalů a letů raket. Zdroj dodal, že budova je u hlavního města, aby se do ní snáze dostal severokorejský předseda Kim Čong-un.

„Až doteď musel Kim jezdit kontrolovat postup svého raketového programu buď na východní, nebo západní pobřeží. Nyní bude brzo schopen provádět všechny inspekce, aniž by musel jezdit tak daleko. Může na vše dohlížet z Pchjongjangu. Místo je v zásadě ústřední základnou pro něj, tam vytvoří celkovou strategii operací souvisejících s raketami.

I když je místo u Pchjongjangu, což je obecně ze strategického hlediska slabina, zdroj Daily NK namítá: „Oblast je skvělé místo pro výrobu zbraní, protože je v horách.“ Je přitom napojené na klíčovou silnici, což usnadní v noci přepravu raket. Spojka na ni je vybudovaná tak, že se na ní nedá sledovat pohyb vozidel z družic.

Severní Korea vypálila salvu protilodních raket

Svět

Kimova nepřítomnost

Severokorejský vůdce pravidelně dohlíží na testy raket. Poslední dubnový, kdy bylo vypuštěno několik protilodních střel s plochou dráhou letu, se však už konal bez jeho přítomnosti. Chyběl pak i na oslavách výročí narození svého dědečka Kim Ir-sena, který KLDR založil, což vedlo ke spekulacím o jeho zdravotním stavu. Až na 1. máje se objevil na slavnostním otevření továrny na hnojiva, od té doby ale opět nebyl viděn na veřejnosti. Americký národní bezpečnostní poradce Robert O´Brien ale uvedl, že se mu zřejmě daří dobře.

Vůdce KLDR Kim Čong-un se objevil na veřejnosti

Svět

Zemi chybí suroviny

Země pokračuje ve vývoji raket, i když na ni tvrdě dopadají sankce, zejména omezení dovozu a vývozu. Daily NK, který vychází z výpovědí příbuzných přeběhlíků, uvedl, že mnohým továrnám bylo nařízeno, aby se zaměřily i na produkci surovin. Příkaz v tom duchu byl vydán 21. dubna. Továrny na boty ve Wonsanu a Hungnamu nemají z čeho vyrábět, protože kvůli sankcím nebyl dodáván materiál z Jižní Koreje a čínského bylo málo.

Reklama

Výběr článků

Načítám