Hlavní obsah

V Pákistánu zabili velitele Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Vysoký velitel Tálibánu Asmautulláh Šahín byl podle BBC v pondělí zastřelen v kmenové oblasti Severního Vazíristánu. Zatím není známo, kdo ho zabil. Zahynul ve svém voze s dalšími dvěma lidmi, když na ně zaútočila neznámá ozbrojená skupina.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Příbuzní oběti v pákistánské sanitce

Článek

Vláda po přerušení rozhovorů s Tálibánem zahájila rozsáhlou vojenskou operaci proti tomuto militantnímu hnutí. Od zahájení jednání totiž Tálibán zabil už devadesát lidí, naposledy útočil v neděli.

Útok si vyžádal nejméně 14 lidí včetně dvou žen a dítěte. Podle informací místní policie, kterou citovala agentura AFP, byla pětikilová nálož nastražená ve vařiči a umístěná nedaleko autobusové zastávky ve městě Kohát v severozápadní provincii Chajbar Pachtunchvá. Útočníci ji odpálili na dálku.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podobné akce jsou však zhusta připisovány na vrub pákistánské odnoži hnutí Tálibán.

Tato skupina vede od roku 2007 proti pákistánskému státu krvavý boj, který už si vyžádal tisíce obětí. Mírové rozhovory mezi Tálibánem a vládou se minulý týden dostaly do slepé uličky kvůli nedávnému nárůstu povstaleckých útoků a tvrzení jedné z frakcí Tálibánu, že zabila 23 unesených vojáků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám