Hlavní obsah

V Pákistánu zabili další zdravotnice

– Islámábád • Aktualizováno

Vlna útoků na pákistánské zdravotnice, které se zabývaly očkováním proti obrně, pokračovaly i v úterý. Útok ozbrojených islámských fundamentalistů na sanitku si vyžádal životy šesti zdravotnic a učitelek a lékaře. Řidič byl těžce zraněn.

Fundamentalisté zastřelili v Pákistánu sedm humanitárních pracovníkůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Útok byl podniknut v oblasti Svabi asi 75 kilometrů severně od Islámábádu. Terčem se stala sanitka, v níž se zdravotnice a učitelky vracely domů z dětského střediska provozovaného charitou Světlo, pro kterou pracují.

Byl to první útok na zdravotníky v oblasti.

Foto: Mohammad Sajjad, ČTK/AP

Zraněný řidič sanitky

Podle šéfa charity Džavída Achtára souvisí útok s předchozími útoky na zdravotníky, kteří očkují děti proti obrně. I Světlo se podílelo na národní kampani očkování proti obrně. „Vypadá to, že je to součást kampaně proti boji s obrnou,“ řekl Achtár.

Před dvěma týdny bylo zabito devět zdravotníků podílejících se na očkování při poslední národní kampani proti této nemoci. Kvůli tomu Dětský fond OSN UNICEF a Světová zdravotnická organizace (WHO) zastavily veškeré aktivity spojené s očkováním proti obrně v celém Pákistánu. [celá zpráva]

I Světlo nyní přerušilo činnost, na které se podílelo 160 jeho pracovníků.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Autobus poškozený při pumovém atentátu v Karáčí

Další útok byl spáchán v úterý v Karáčí, kde atentátník na motocyklu s bombou narazil do autobusu. Jedna osoba zahynula a dalších 21 jich bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám