Hlavní obsah

V Pákistánu explodoval dům radikála, možná byl zasažen raketou NATO

– ISLÁMÁBÁD

Pondělní výbuch v domě pákistánského muslimského radikála v oblasti Chajbar, při němž zahynulo sedm lidí, ještě zvýšil napětí mezi Pákistánem a sousedním Afghánistánem. Podle radikálů nálože uložené v domě explodovaly po zásahu raketou vypálenou z afghánského území mezinárodními silami ISAF.

Foto: Ali Imam , Reuters

Dům zničený výbuchem

Článek

Podle mluvčího pákistánské větve Tálibánu Munsifa Chána dům zasáhla raketa vypálená z afghánského území silami NATO. „Někteří svědci uvádějí, že dům zasáhly rakety, je však možné, že vybuchly výbušniny uložené v domě,“ zmírnil jeho obvinění místní představitel.

V domě ve vesnici Bara bydlel Hadží Namdar, který vedl jednu ze tří radikálních skupin působících v oblasti. Při explozi zahynul. Munsif Chán již oznámil, že jeho smrt bude pomstěna.

Pokud by se potvrdilo, že dům zasáhly rakety vypálené z Afghánistánu, šlo by o druhý podobný případ z poslední doby, kdy Američané bojující proti afghánskému Tálibánu mířili na cíle v Pákistánu, kde mají radikálové podporu. Nedávný nálet vyvolal v Pákistánu velké pobouření.

Nelze ale vyloučit, že dům zasáhla pákistánské střela.

Pákistán zahájil akci proti radikálům

V Chajbaru pákistánská armáda v sobotu zahájila akci proti radikálům, aby je vytlačila od Péšávaru a zajistila zásobovací trasu pro jednotky NATO v Afghánistánu.

Zahájením operace vláda porušila obtížně vyjednané příměří s radikály a vůdce pákistánského Tálibánu Mahsúd v sobotu vypověděl mírové rozhovory.Při operaci zatím nebyly hlášeny žádné střety, radikálové se údajně stáhli do hor.

Chajbar je jednou ze sedmi severozápadních pákistánských oblastí, v nichž mají převahu paštunské kmeny a které se nikdy v minulosti nepodřizovaly centrální vládě. Sympatizují s Tálibánem, jehož jádrem jsou právě afghánské paštunské kmeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám