Hlavní obsah

V Moskvě se setkali představitelé Tálibánu a afghánské vlády. Dohodli se, že se setkají zase

Moskva

Zástupci Afghánistánu a hnutí Tálibán v pátek jednali v Moskvě. Jednání zahájil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. I když schůzka žádné konkrétní výsledky nepřinesla, považuje se za úspěšnou už proto, že se ji zúčastnili zástupci obou stran a dohodli se na dalším podobném setkání.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Zástupci Tálibánu a afghánských úřadů na konferenci v Moskvě spolu s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem (uprostřed)

Článek

Hnutí Tálibán předem podle agentury Reuters prohlásilo, že nechystá žádné oficiální kontakty s delegací z Kábulu a za cíl schůzky považuje ”hledat mírové řešení afghánského problému a ukončit americkou okupaci” země.

Jeho zástupci jednali s Vysokou mírovou radou, která neměla ani oficiální posvěcení vlády pro jednání, uvedl server DefenseOne. To ale mohl být záměr, aby se obě skupiny mohly setkat.

Dohoda o novém setkání

Člen rady Azizulláh Muhammad agentuře TASS řekl, že během oběda delegace krátce přímo hovořila se zástupci Tálibánu a že setkání proběhlo v „přátelské atmosféře”. Dodal, že bylo dosaženo dohody o novém setkání v tomto formátu. „Rusko už pozvalo naši delegaci, aby se zúčastnila. Termín uspořádání nové schůzky se bude teprve dojednávat,” citoval TASS Muhammada.

Členové rady podle agentury Reuters tálibům v Moskvě zopakovali nabídku prezidenta Ašrafa Ghaního na mírová jednání bez jakýchkoli předběžných podmínek. „Diskutovali jsme s Tálibánem o přímých mírových rozhovorech a vyzvali jsme je, aby vybrali místo a čas,” sdělil vedoucí delegace Ašan Tahírí.

Dohoda o přímých rozhovorech Kábulu s Tálibánem zatím uzavřena není. „K jejich zahájení je ještě třeba splnit řadu předběžných podmínek,” dodal Muhammad.

Reklama

Výběr článků

Načítám