Hlavní obsah

V Laosu se protrhla přehrada, tisíce lidí jsou bez domova, stovky pohřešovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovky lidí se pohřešují a 6600 lidí přišlo o své domovy, když se v jihozápadní provincii Attapeu protrhla rozestavěná přehrada, napsal server BBC. Vylilo se pět miliard metrů krychlových vody.

Foto: Profimedia.cz

Stavba přehrady v Laosu. Ilustrační foto

Článek

Nehoda na přehradě zaplavila přes šest vesnic, uvedla laoská státní tisková agentura. První informace hovoří o desítkách mrtvých, tragická bilance bude nepochybně stoupat.

Přehrada se stavěla jako společný podnik vedený jihokorejskou firmou s thajskými a laoskými partnery. Měla být otevřena letos, ale zatím není jasné, zda už byla uvedena do provozu.

Ekologové dlouhodobě kritizují projekty hydroelektráren v Laosu vzhledem k negativním dopadům na řeku Mekong, její flóru a faunu i na místní obyvatele a ekonomiky, které jsou na řece závislé.

Nehody tohoto typu nejsou v Laosu ojedinělé. Například loni v září se protrhla přehrada na řece Nam Ao a obrovský proud vody zaplavil nejen staveniště, ale také sedm přilehlých vesnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám