Hlavní obsah

V KLDR prý zemřela druhá manželka Kim Ir-sena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Bývalá první dáma Severní Koreje a druhá manželka Kim Ir-sena údajně zemřela. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na vládní zdroje. Zprávy o tom, že Kim Song-e zemřela, se objevily už dříve, například v roce 2014.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Někdejší první dáma KLDR na záběrech z roku 1974Video: Reuters

 
Článek

Kim Song-e, která se narodila v roce 1924, byla při mocenském boji v KLDR před několika desítkami let zatlačena do ústraní a bylo na ni uvaleno domácí vězení.

Pokoušela se prosadit jako diktátorova dědice svého syna Kim Pchjong-ila, který je nyní severokorejským velvyslancem v České republice.

Následníkem vůdce Kim Ir-sena se nakonec stal jiný jeho syn, Kim Čong-il, kterého Kim Ir-sen zplodil se svou první manželkou Kim Čong-suk.

O smrti druhé Kim Ir-senovy manželky nepřímo ve středu informovalo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. "Budeme aktualizovat náš seznam osobností KLDR s ohledem na její úmrtí," uvedlo ministerstvo, aniž upřesnilo, kdy a jak Kim Song-e skonala.

Foto: Profimedia.cz

Socha Kim Ir-sena v nadživotní velikosti v Pchjongjangu.

Kim Song-e se údajně provdala za severokorejského diktátora Kim Ir-sena v roce 1953, čtyři roky po smrti jeho první manželky Kim Čong-suk, která byla babičkou nynějšího vůdce Kim Čong-una.

Měla zemřít i v roce 2014

Zprávy o smrti Kim Song-e se neobjevují poprvé. Již v roce 2014 uváděla skupina severokorejských uprchlíků žijících v Jižní Koreji, která vystupuje pod názvem Solidarita se severokorejskými intelektuály, že někdejší první dáma zemřela ve městě Kangkje, kde v izolaci žila.

KLDR všechny informace týkající se vládnoucí komunistické dynastie přísně tají. Podle agentury AFP se poslední zmínka o Kim Song-e v severokorejských státních médiích objevila v roce 1995, kdy byla uvedena na seznamu truchlících při pohřbu někdejšího ministra obrany.

Kromě Kim Pchjong-ila měla bývalá první dáma ještě další dvě děti, syna Kim Jong-ila, který zemřel v roce 2000 ve věku 45 let v Německu, a dceru Kim Kjong-čin, která podle jihokorejské agentury Jonhap žije se svým manželem v Rakousku.

Reklama

Výběr článků

Načítám