Hlavní obsah

V Kašmíru po šedesáti letech znovu otevřeli obchodní stezku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie a Pákistán v úterý po šesti dekádách znovu otevřely obchodní stezku přes rozdělené území Kašmíru. Pozorovatelé to vítají jako další krok k obnovení sousedské důvěry mezi oběma jadernými mocnostmi.

Foto: Amit Gupta, Reuters

Brána na pákistánské straně kontrolního pásma

Článek

Obchod bude omezen na jeden den v týdnu. De facto otevření hranice provázela přísná bezpečnostní opatření. Nákladní auta pendlují mezi indickým správním střediskem oblasti Šrinagarem a pákistánským Muzaffarábádem.

Jezdí po stejné trase jako autobusy, jejichž uvedení do provozu v roce 2005 mnoho úspěchů nepřineslo. Zejména kvůli nadměrné byrokracii ho použilo asi jen devět tisíc lidí.

Indie s otevřením kašmírské hranice v nedávných letech váhala. Tvrdila, že to usnadní pohyb islámských militantům z Pákistánu. Násilné akce povstalců trvají v indickém Kašmíru od roku 1989, klid se snaží udržet stovky tisíc vojáků. Situace se částečně zklidnila poté, co Indie s Pákistánem před pěti lety obnovily mírový proces.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám