Hlavní obsah

V indickém přístavu zabavili tuny heroinu z Afghánistánu, stál by desítky miliard

Mundra
Aktualizováno

Skoro tři tuny heroinu z Afghánistánu, který by se dal na ulici prodat za 2,7 miliardy dolarů (58,6 miliardy korun), zabavili při razii v indickém přístavu Mundra ve státě Gudžarát na západním pobřeží země. Zadrženi byli při zásahu indické zpravodajské služby zaměřené pro boj s pašeráctvím (DRI) dva Indové.

Foto: Profimedia.cz

Kontraband byl v kontejnerech v přístavu.

Článek

Kontraband byl ukryt ve dvou kontejnerech, které měly podle dokumentů obsahovat mastek. V jednom bylo skoro 2000 kg drogy, ve druhém pak skoro tisíc. Oba kontejnery se dostaly do Indie přes Írán.

Pětidenní zásah provázely razie po celé zemi. „Prohlídky byly provedeny v Ahmadabádu, Dillí, Čennaí, Gandhidhámu a v Mandví,“ uvedla DRI v prohlášení. Zadrženi byli dva Indové. Vyšetřování odhalilo zapojení Afghánců, avšak žádného se nepodařilo zadržet.

Kontejnery s heroinem dovezla firma Ashi Trading z indického města Vidžajváda ve státě Andhrapradéš, uvedl list India Today. Kam droga směřovala, nebylo kvůli pokračujícímu vyšetřování uvedeno. Dodavatelem byla společnost Hassan Hussain Ltd. sídlící v afghánském Kandaháru, který je jednou z bašt Tálibánu a sousedí s provincií Hílmand, kde se pěstuje mák nejvíc.

Afghánistán je největším světovým producentem heroinu, zásobuje drogový trh z 80 až 90 procent. Jeho produkce v posledních letech stoupala a peníze z jeho prodeje zřejmě pomohly hnutí Tálibán, aby posílilo a nakonec v půlce srpna ovládlo celou zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám