Hlavní obsah

Bitky, obušky, slzný plyn. Zákon o vydávání do Číny vyvolal v Hongkongu ostré protesty

Hongkong
Aktualizováno

V krvavé bitky se změnil masový protest v Hongkongu proti navrhovanému zákonu, který by umožnil vydávat osoby podezřelé ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová však nemíní od zavední zákona ustoupit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Organizátoři tvrdí, že se demonstrací zúčastnilo přes milion lidí, což by znamenalo, že byly protesty nejmasovější od roku 1997, kdy se Hongkong vrátil pod čínskou správu. Policie uvádí nižší číslo - 240 tisíc. I tak jde ale o velký počet.

Střety si vyžádaly stovky zraněných jsou na obou stranách, napsal server deníku Süddeutsche Zeitung. V noci na pondělí se strhly bitky před budovou místního parlamentu, kdy se ho protestující pokoušeli obsadit. Policie budovu podle očitých svědků uzavřela a nasadila proti demonstrantům obušky, slzný plyn a pepřový sprej. Zhruba hodinu po půlnoci byl protest potlačen.

Správkyně od zákona nechce ustoupit

I když v ulicích byly statisíce lidí, správkyně Hongkongu Carrie Lamová, po jejíž demisi volali demonstranti, nechce ustoupit od sporného návrhu zákona, který by umožnil osoby podezřelé ze spáchání trestného činu vydávat do pevninské Číny. Čínská vláda Lamovou podle agentury Reuters podpořila.

Lamová hájí zákon s tím, že pokud nebude přijat, může se Hongkong stát rejdištěm zločinců z pevninské Číny i Tchaj-wanu, kteří se tam schovají před spravedlností.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Protestů se účastnilo podle organizátorů přes milion lidí, policie tvrdí, že jich bylo 240 tisíc.

Kritici tvrdí, že návrh zákona ohrožuje právní samostatnost Hongkongu a obávají se, že Čína by mohla předlohu zneužívat a lidé s vágním obviněním by byli vydáváni a čelili netransparentním a nespravedlivým procesům. Odpor vůči předloze se šíří napříč společností.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Pokojné protesty se zvrhly v krvavé bitky.

Odpůrci předlohy upozorňují na to, že cizinci hledaní v Číně by mohli být v Hongkongu zatčeni a vydáni na pevninu.

Znepokojení vyvolal návrh zákona u zahraničních vlád. Některé z nich varovaly, že zákon by mohl neblaze ovlivnit reputaci Hongkongu jakožto důležitého finančního centra.

Foto: Kin CHeung, ČTK/AP

Policisté použili proti demonstrantům obušky, slzný plyn a pepřový sprej.

Oficiální čínský list China Daily k nedělním protestům napsal, že se „cizí síly“ snaží oslabit Čínu tím, že vytváří chaos v Hongkongu.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Demonstrace v Hongkongu přerostly v bitky mezi protestujícími a policisty.

Deník sporný zákon označuje za velmi potřebný. „Kterýkoli spravedlivý člověk by novelizaci zákona považoval za oprávněnou, za rozumný zákon, který v Hongkongu posílí právní řád a zjedná spravedlnost,“ píše deník.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Proti protestujícím policisté použili obušky.

„Některé obyvatelé Hongkongu ale ošálil opoziční tábor a jejich zahraniční spojenci, takže podporovali kampaň proti vydávání (osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny),“ napsal list China Daily.

Bývalá britská korunní kolonie byla podle smlouvy vrácena do Číny v roce 1997. Jako zvláštní administrativní oblast má vysoký stupeň autonomie a svobody, které v Číně neexistují.

Reklama

Výběr článků

Načítám