Hlavní obsah

V druhém reaktoru ve Fukušimě je to jako v sauně, zjistil robot

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Robot PakBot, který byl vyslán do budovy druhého reaktoru japonské elektrárny Fukušima 1, zjistil, že tam jsou podmínky jako v sauně. Radioaktivní záření ale naměřil slabé, i když panuje přesvědčení, že právě z tohoto reaktoru unikala vysoce radioaktivní voda do moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Snímky fukušimského reaktoru pořízené robotem PackbotVideo: Reuters

 
Článek

Měřicí robot zjistil, že v budově reaktoru je teplota 41 stupňů Celsia a vzdušná vlhkost se pohybuje mezi 94 a 99 procenty. Situace je tam podobná jako v sauně, uvedla CNN. Kvůli vysoké vzdušné vlhkosti musel být robot po pár minutách stažen, neboť se mu zamžila optika.

Naměřil ale radiaci jen 4,1 milisievertu za hodinu, což je desetina hodnot naměřených v prvním a třetím reaktoru. V Japonsku je roční norma pro člověka žijícího v průmyslové aglomeraci tři milisieverty. Pro pracovníky pracující při krizových situacích v jaderných elektrárnách pak 250 milisievertů za rok.

Foto: Reuters

Záběr z kamery robota PakBot z budovy z budovy třetího reaktoru fukušimské elektrárny

Dávky překračující 100 milisievertů zvyšují riziko rakoviny a dávky překračující sievert  vyvolávají nemoc z ozáření.

Naměřené hodnoty umožňují záchranným týmům pracovat v budově druhého reaktoru, u prvního a třetího musejí jejich směny být výrazně zkráceny. [celá zpráva]

Elektrárenská společnost Tepco chce do šesti až devíti měsíců dostat situaci v elektrárně plně pod kontrolu a mít ji odstavenou.

Foto: Reuters

Robot PakBot v budově prvního reaktoru fukušimské elektrárny

Začalo odčerpávání radioaktivní vody

Technici začali v úterý odčerpávat vysoce radioaktivní vodu z šachty druhého reaktoru. Voda dosud bránila odborníkům v opravě chladicího systému reaktoru, uvedla ČTK.

V šachtě reaktoru je asi 25 000 tun radioaktivní vody a technici chtějí nejprve odčerpat asi 10 000 tun. Práce potrvají téměř měsíc, protože denně je možné vypumpovat necelých 500 tun vody. Voda se čerpá do jímek, z nichž se vypustilo do moře deset tisíce litrů nízce radioaktivní vody, aby se uvolnila ta vysoce radioaktivní. [celá zpráva]

Celkem se ale má odčerpat z budov reaktorů a generátoroven 70 000 tun vody. Ta by měla zůstat v areálu elektrárny. Zřejmě se pro vodu od druhého reaktoru použijí i jímky u dalších reaktorů.

Po odčerpání by mělo být sníženo množství  radioaktivní vody dekontaminací. V areálu není dost jímek. Žádná radioaktivní voda by se ale už neměla vypouštět do moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám