Hlavní obsah

Z japonské elektrárny vypouštějí radioaktivní vodu

– Tokio • Aktualizováno

Tokijská společnost Tepco, která provozuje zemětřesením poničenou jadernou elektrárnu Fukušima 1, od pondělní noci vypouští mírně radioaktivní vodu z jímky u elektrárny. Plánuje vypustit do moře 11 500 tun radioaktivní vody, aby měla kam uložit vysoce radioaktivní vodu z budov generátorů.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Měření radiace u pracovníků nasazených ve fukušimské elektrárně

Článek

V moři u druhého reaktoru překračuje množství radioaktivního jódu 7,5miliónkrát normu, uvedla agentura Kjódó.

Vypouští především vodu z jímky druhého reaktoru, z něhož stále uniká radioaktivita. V jímce je jí deset tisíc tun. Do půlnoci našeho času deset pump odčerpalo 2800 tun, zveřejnila televize NHK.

Dále se odčerpává 1500 tun nízce radioaktivní vody z jímky u pátého a šestého reaktoru, který vyvázli téměř bez poškození.

Úroveň radioaktivity vody překračuje normu 500krát, je to ale mnohem méně, než u vody z budovy druhého reaktoru, kde je norma překročena sto tisíckrát.

Na vypouštění si stěžovala Jižní Korea. Japonská vláda totiž souhlasila s volbou menšího zla, protože silně radioaktivní voda od druhého reaktoru uniká do moře a je ji třeba odčerpat.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Fukušima. Na snímku čtvrtý reaktor.

Podle posledních zpráv množství radioaktivního isotopu jódu zjištěné v moři u druhého reaktoru překračuje 7,5miliónkrát. To stírá pel optimismu ze zprávy o poklesu hladiny jódu 131 v moři ve vzdálenosti 330 metrů jižně od elektrárny. V neděli přitom byla norma překročena 630krát a minulou středu 4385krát.

Elektrárenská společnost už slíbila vyplatit kompenzace obyvatelům za škody. Nařídila jí to vláda. Z okolí elektrárny se mimo jiné muselo vystěhovat 80 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám