Hlavní obsah

V Číně honí vraha, lidé mu fandí

Novinky, Alex Švamberk
Peking

V Číně probíhá masivní pátrací akce s cílem dopadnout 55letého Ou Ťin-čonga z provincie Fu-ťian, který je podezřelý z útoku, při němž dva lidi zavraždil a tři zranil. Lidé na sociálních sítích muži fandí, zaútočil totiž na sousedy, kteří mu dlouhá léta bránili opravit si dům.

Foto: Reuters

Konflikt eskaloval po tajfunu

Článek

„Strýčku, utíkej. Doufejme, že stále můžeš ve zbytku života nalézt štěstí,“ stojí podle CNN v jednom příspěvku na sociální síti Weibo.

K útoku, ke kterému čínská policie neposkytla mnoho podrobností, došlo 10. října a Ou je hlavním podezřelým. Podle čínských médií byl zabit asi 70letý muž a také manžel jeho dcery, která sama při útoku utrpěla zranění. Dále byl zraněn jeho asi 30letý vnuk a 10letý pravnuk.

Podle sousedů byl Ou obyčejný Číňan, který se dostal na hranici zoufalství kvůli sporům se svým sousedem o dům. Ouova rodina, k níž patří i jeho 89letá matka, neměla podle informací na Ouově profilu na sociální síti, jehož pravost však nešlo ověřit, pět let vlastní domov a žila jen v nouzovém přístřešku. Vybudovat dům si nemohla kvůli sporům o pozemek se sousedem. Takových případů je v Číně hodně.

Nechtěla se vystěhovat, její dům teď stojí uprostřed mostu

Koktejl

V roce 2017 dostal Ou souhlas s rekonstrukcí starého domu, který pak strhl, ale nový si vybudovat nemohl. Stavbě neustále bránil soused. Ouovi nepomohli úředníci na vesnici, policie ani státní orgány nebo média.

Když 10. října tajfun strhl kus střechy Ouova nouzového příbytku a její části zanesl na sousedův pozemek, oba se pohádali o to, kdy může trosky sebrat. Spor pak přešel v násilnou konfrontaci.

Příbuzní obětí popírají, že by souseda šikanovali.

Místní úřady 13. října vypsaly odměnu ve výši 20 000 jüanů (68 tisíc korun) za informaci, která povede k Ouovu dopadení, a 50 000 (170 tisíc) za důkaz, že je mrtvý. Ta byla později stažena, když si lidé stěžovali, že odměna za mrtvého je vyšší než za dopadení. Tato námitka měla 60 000 liků a v jednou komentáři stálo: „To proto, že mrtví nemohou mluvit.“

S pokračujícím pátráním ale také přibývá lidí, kteří Oua vyzývají, aby se dobrovolně vzdal, protože jinak nemá šanci. Je mezi nimi i muž, kterého Ou před třiceti lety jako chlapce zachránil na moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám