Hlavní obsah

V Barmě zabili dalších 38 demonstrantů, obětí je už 60

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mandalaj

V barmských městech bylo ve středu zabito dalších 38 demonstrantů proti puči z 1. února. Policie proti demonstrujícím v několika místech použila nejen slzný plyn a gumové projektily, ale také ostré náboje. Od vojenského převratu bylo v Barmě zabito nejméně 60 lidí.

Foto: Reuters

Zásah proti demonstrantům v Rangúnu v neděli 28. února

Článek

V Barmě pokračují protesty den poté, co se ministrům zahraničí členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) nepodařilo sjednotit postup vůči Barmě.

Vojenskou vládu, která 1. února převzala moc v zemi, vyzvali jen ke zdrženlivosti; na výzvě za propuštění zadržované vůdkyně vlády Do Aun Schan Su Ťij a obnovení demokracie se neshodli.

Policie v Barmě střílela do demonstrantů. Tři jsou vážně zranění

Svět

Armáda se v Barmě na začátku února chopila moci poté, co civilní vůdkyně země Su Ťij a její Národní liga pro demokracii (NLD) jasně vyhrály podzimní volby. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované, i když se pro to nenašly důkazy, a při převratu provedeném v den, kdy měl zasednout nový parlament, zatklo Su Ťij, její stranické kolegy i prezidenta.

Držitelka Nobelovy ceny za mír a někdejší disidentka Su Ťij byla obviněna ze tří trestných činů včetně podrývání stability a porušování bezpečnostních pravidel proti koronaviru.

Su Ťij obvinili potřetí podle zákona z koloniálních dob

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám