Hlavní obsah

V Barmě po puči odsoudili k smrti 19 lidí

– Rangún
Novinky,

Devatenáct lidí bylo v Barmě odsouzeno k smrti za zabití spolupracovníka armádního kapitána, oznámila podle nedělní zprávy stanice CNN místní televize Myawaddi. Je to poprvé od puče z 1. února, kdy bylo veřejně oznámeno vynesení takovýchto trestů. Při potlačování demonstrací odpůrců puče bylo pozabíjeno skoro sedm set lidí.

Foto: ČTK/AP

Nedělní protest v Rangúnu

Článek

Spolupracovník kapitána byl zabit 27. března v rangúnské čtvrti severní Okkalapa, kde bylo vyhlášeno stanné právo. To umožňuje stanným soudům vyhlašovat verdikty. Sedmnáct obviněných bylo odsouzeno v nepřítomnosti.

Armáda současně uvedla, že protesty utichají, byť bylo pátek ve městě Bago zabito střelbou z puškových granátometů 82 lidí a v neděli vyšli opět lidé do ulic velkých měst.

Barmské bezpečnostní složky zabily přes 80 demonstrantů

Blízký a Střední východ

„Důvodem, proč ubývá protestů, je spolupráce lidí, kteří chtějí klid, což oceňujeme,“ řekl mluvčí junty Zaw Min Tun. „Žádáme lidi, aby spolupracovali s bezpečnostními složkami a pomáhali jim.“

Přiznal, že bylo při protestech zabilo 248 lidí, i když organizace na pomoc politickým vězňům AAPP uvádí, že je jich na sedm set. Lékaři a zdravotníci si opakovaně stěžovali, že jim bezpečnostní síly neumožňují ošetřovat zraněné na demonstracích.

Mluvčí junty popřel, že by byly použity proti demonstrantům automatické zbraně.

Pučisté popírají, že by nebyli mezinárodně uznáváni

Za lživé označil zprávy, že některé země neuznávají vojenskou vládu v Barmě: „Spolupracujeme se zahraničními zeměmi a spolupracujeme se sousedními zeměmi.“

Nejkrvavější den od převratu. V Barmě za den zemřelo nejméně 114 lidí, včetně dětí

Svět

Malajsijské ministerstvo zahraničí přitom uvedlo, že ani schůzka jeho velvyslance s barmským ministrem energetiky nevedla k uznání vojenského režimu. Malajsijské ministerstvo, které bylo kritizováno, že se schůzka vůbec konala, dodalo, že se uskutečnila na žádost Barmy kvůli tomu, že malajsijská ropná společnost Petronas dočasně pozastavila operace a plynovém poli v Andamanském moři. Zdůraznilo, že postoj k juntě se nemění.

V Barmě však byl náměstek ruského ministerstva obrany a Barmu v Radě bezpečnosti OSN podporuje Čína, která blokuje přijetí rezolucí odsuzujících převrat.

Reklama

Výběr článků

Načítám