Hlavní obsah

Nejkrvavější den od převratu. V Barmě za den zemřelo nejméně 114 lidí, včetně dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún

Stíhačky barmské armády zahájily palbu na vesnici blízko thajských hranic, na území ovládané etnickou ozbrojenou skupinou Karenský národní svaz (KNU). Ta se zavázala, že bude bojovat za svržení politického puče z 1. února. Bezpečnostní síly v Barmě v sobotu zabily nejméně 114 lidí, včetně dětí. Jde tak o nejkrvavější den od únorového převratu.

Foto: Reuters

Demonstranti za barikádou v Mandalaji

Článek

KNU sdělila, že stíhačky zaútočily na jednu z vesnic kolem osmé večer místního času (odpoledne SEČ) a vesničané museli uprchnout. Podle občanské společnosti Karen Peace Support Network, která v této oblasti působí, při útoku přišli dva lidé o život a další dva byli zraněni.

Hlášený letecký útok je v tomto regionu nejvýznamnější za několik let. KNU podepsala v roce 2015 dohodu o příměří, napětí však narůstá od 1. února, kdy armáda svrhla zvolenou vládu premiérky Do Aun Schan Su Ťij. KNU má pod kontrolou jihovýchodní region.

Během protestů v Barmě zastřelili sedmiletou dívku, která seděla otci na klíně

Svět

Mluvčí Karen Peace Support Network upozornil, že region, kde se útok uskutečnil, je odlehlý a je pravděpodobné, že obětí bude více.

KNU také oznámila, že obsadila vojenskou základnu a zabila deset vojáků. Útok se uskutečnil v době, kdy junta, která se k moci dostala převratem, slavila Den ozbrojených sil přehlídkou v hlavním městě. Mluvčí vojenské junty na žádost o komentář neodpověděl.

Zásahy v Barmě jsou extrémně brutální, postřeleného vláčeli po ulici

Svět

Karenové jsou v Barmě nejpočetnější ve skupině 17 národnostních menšin. Tvoří asi sedm procent barmského obyvatelstva.

Barmští vojáci dnes také zabili při zásazích proti účastníkům protestů proti převratu na několika místech země zhruba 90 lidí. Protesty trvají od února a podle Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) při nich přišlo dosud o život přes 320 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám