Hlavní obsah

V Africe zničili 450 tisíc dávek vakcín, nestačili je použít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V devíti afrických státech zničili 450 tisíc dávek vakcín proti covidu-19. V pátek to oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž jsou příčinou zpožděné dodávky vakcíny firmy AstraZeneca.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Zdravotnice v Jihoafrické republice

Článek

Z 1,3 miliardy Afričanů je plně naočkováno 18 milionů lidí, uvedla agentura Reuters. Minulý týden na tomto kontinentě vzrostl počet úmrtí spojených s covidem-19 o 43 procent. Podle zprávy WHO v nemocnicích v afrických zemích dochází zásoby kyslíku a chybí lůžka na jednotkách intenzivní péče.

Richard Mihigo, který v WHO odpovídá za imunizační program, řekl, že se v Africe očkuje hlavně látkou od AstraZeneky. Firma ale podle něj dodává očkovací látky se zpožděním, takže v některých případech se nestačí použít před vypršením doby použitelnosti.

Austrálie sázela na lockdowny, ne na očkování. Teď na to doplácí

Svět

Podle BBC se nepoužité vakcíny ničily v Malawi, Jižním Súdánu, Libérii, Mauritánii, Gambii, Sieře Leone, Guineji, Kongu a na Komorách. Malawi muselo dávky ničit už v květnu.

WHO zároveň vyzvala africké země, aby začaly očkovat hned, jak vakcíny dorazí, a aby prováděly lepší informační kampaň.

Úmrtnost vyjádřená počtem mrtvých mezi potvrzenými případy nákazy je v Africe 2,6 procenta, zatímco světově je to 2,2 procenta.

Přeočkování není nutné, tvrdí WHO

Svět

Ředitelka oddělení WHO pro africký region Matshidiso Moetiová řekla, že třetí vlna epidemie covidu-19, která je nyní v Africe, nabrala zničující směr. Přibývání infikovaných se dává do souvislosti s variantou delta, jež se šíří v 21 afrických zemích. Minulý týden zemřelo na covid-19 na tomto kontinentu 6273 lidí, což je jenom o jedno procento méně než týdenní úmrtnost na vrcholu předchozí vlny v lednu.

Podle WHO nejvíc lidí umírá v Namibii, Jihoafrické republice, Tunisku, Ugandě a Zambii. Nakaženo je více než šest milionů lidí, přičemž milion jich přibyl za jediný měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám