Hlavní obsah

V Afghánistánu zastřelili televizní moderátorku

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Ve čtvrtek ráno zastřelili v afghánském Džalalabádu moderátorku televizních zpráv Malalu Majvandovou, uvedly agentura AP a stanice Deutsche Welle. Zastřelili ji neznámí útočníci i s řidičem, který ji vezl do práce. Oblast je baštou radikálů, kromě Tálibánu v ní působí i Islámský stát.

Foto: Mustafa Andaleb, Reuters

Příslušníci afghánských bezpečnostních sil u své základny.

Článek

Majvandová i s řidičem byli zastřeleni v 7:10, když jeli do práce, uvedl mluvčí guvernéra provincie Nangarhár Ataulláh Chogjani. Střílet na ni začali krátce poté, co vyjela ze svého domu.

Majvandová pracovala čtyři roky jako moderátorka soukromé stanice Enikass. Hájila také práva afghánských žen a dětí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Novináři na mušce

Majvandová byla zabita jen pár týdnů poté, co v listopadu při výbuchu nálože v autě v Laškar Gáhu zemřel novinář Rádia Svoboda Alijas Dají. Tomu vyhrožoval krátce před smrtí Tálibán. Byl jedním ze dvou novinářů zabitých při explozích nastražených náloží v Afghánistánu.

Foto: TOLONew

Zabitá moderátorka.

V roce 2019 bylo zabito v Afghánistánu deset novinářů a pracovníků médií. Organizace Reportéři bez hranic (RSF), která hájí svobodu tisku ve světě, označila Afghánistán za jednu nejnebezpečnějších zemí pro novináře.

Stanice Enikass se stala terčem útoku už v roce 2017, kdy nálož u jejího sídla zabila několik lidí včetně řidiče této stanice.

Ohrožené ženy

Majvandová byla ohrožena dvojnásob, a to jak kvůli své profesi, tak kvůli tomu, že byla žena. Podle striktního výkladu koránu nemají ženy pracovat a vycházet z domu bez doprovodu manžela.

O svůj život se obává i jedna z mála starostek v Afghánistánu Zarifa Ghafáriová poté, co byl zastřelen její otec před svým domem v Kábulu. Starostka města Majdán Šahr v provincii Vardak přežila už několik pokusů o vraždu.

Afghánská starostka se obává, že ji zavraždí jako jejího otce

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám