Hlavní obsah

V Afghánistánu se zřítil americký hercules, Tálibán tvrdí, že letadlo sestřelil

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 11 lidí zemřelo při pádu amerického vojenského transportního letounu C-130 Hercules v Afghánistánu. Povstalci z Tálibánu ohlásili, že stroj sestřelili. Podle tiskových agentur se ale v místě žádná střelba neozvala.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Američtí parašutisté vystupují z letounu C-130 Hercules. Ilustrační foto

Článek

Nehoda se stala na letišti v Džalálabádu na východě země okolo půlnoci místního času. Zemřelo šest amerických vojáků a pět civilistů pracujících pro spojenecké síly, potvrdil agentuře AFP zástupce armády USA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí povstalců z Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid na Twitteru oznámil, že se bojovníkům jeho hnutí podařilo stroj sestřelit. Sdělovací prostředky ale uvádějí, že se v místě vůbec nestřílelo.

Příčina nehody se vyšetřuje.

V Afghánistánu zůstává téměř 10 000 amerických vojáků a další stovky z jiných zemí včetně České republiky. NATO bojové akce v Afghánistánu sice ukončilo, nicméně tento týden se jeho jednotky zapojily do akcí v Kunduzu, který během jediného dne ovládl Tálibán. [celá zpráva]

Čtyřmotorový Hercules je těžký taktický transportní letoun, který americké letectvo používá od konce padesátých let. Osvědčil se za války ve Vietnamu i v dalších konfliktech stejně jako při zásobování oblastí postižených humanitárními katastrofami.
Hercules je jedním z prvních strojů uplatňujících dnes už zavedenou podobu taktického transportního letounu. Díky hornoplošnému uspořádání má nízko položený široký trup zakončený nájezdovou rampou, což umožňuje přepravit objemný náklad a usnadňuje jeho nakládku a vykládku i svrhávání ze vzduchu. Mechanizace přímého křídla a výkonné turbohřídelové motory Allison T56-A-15 o výkonu 4300 koní zajišťují krátký vzlet i přistání.
Lockheed typ vyvíjel od začátku padesátých let. První prototyp vzlétl v roce 1954. Sériové stroje C-130 s nosností 11 340 kg nebo 92 vojáků byly dodávány od roku 1955. Další verze nabízely větší přepravní kapacitu, C-130H-30 s trupem prodlouženým o 4,57 metru unese 128 vojáků.
Nejnovější verzí je C-130J Super Hercules dodávaný od roku 2002. Stroje kromě amerického letectva užívá letectvo britské, australské, dánské, italské, norské a kanadské.
Specifikace C-130J:
Výrobce: Lockheed
Motory: čtyři Rolls Royce AE2100D3 o výkonu 4600 koní každý
Délka: 34,37 m
Výška: 11.81 m
Rozpětí: 40,38 m
Dolet s nákladem 25 000 kg 5375 km
Maximální vzletová hmotnost 74 390 kg
Maximální náklad 21 770 lkg
Dostup 10 000 m s nákladem 45 000 kg
Maximální cestovní rychlost 660 km/h ve výši 6000 m
Délka startu a přistání 460 m

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám