Hlavní obsah

Útok na pákistánský hotel si vyžádal pět obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gwardar

Při sobotním útoku ozbrojenců na luxusní hotel v pákistánském přístavním městě Gvádar zemřelo osm lidí, uvedlo v neděli vedení armády v provincii Balúčistán. Mezi mrtvými jsou tři útočníci ze separatistické Balúčistánské osvobozenecké armády (BLA), čtyři hoteloví zaměstnanci včetně člena ochranky a jeden voják.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při útoku na pětihvězdičkový hotel v Pákistánu zemřelo osm lidíVideo: Reuters

 
Článek

Pětihvězdičkový hotel Pearl Continental přepadli tři útočníci v sobotu v podvečer místního času. Přivolaným jednotkám policie a armády se ozbrojence, kteří v hotelu instalovali i výbušniny, podařilo zneškodnit až po osmi hodinách. Všechny hotelové hosty se zaměstnancům podařilo včas dostat do bezpečí.

Přístavní město Gvádar leží na jihozápadě Pákistánu. V posledních letech do tamního přístavu mohutně investovala Čína. Právě kvůli tomu premiér Imrán Chán, který útok označil teroristický čin, atentát označil rovněž za pokus „poškodit hospodářské projekty a prosperitu”.

Balúčistán, který je bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty, je od roku 2004 dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou. Bojovníci za nezávislost obviňují vládu, že sice v provincii těží přírodní zdroje, ale ze získaných prostředků nic nedává na zlepšení situace chudého obyvatelstva.

Terčem balúčských separatistů se kromě příslušníků pákistánských bezpečnostních sil pravidelně stávají cizinci či Pákistánci z jiných oblastí země. Minulý měsíc ozbrojenci přepadli několik autobusů na silnici mezi Gvádarem a Karáčím a zabili 14 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám