Hlavní obsah

Čtrnáct cestujících z autobusu v Pákistánu postříleli separatisté

– Kvéta • Aktualizováno

Separatisté přepadli ve čtvrtek na pákistánské pobřežní silnici Makram na jihozápadě země autobus. Část cestujících donutili vystoupit a nejméně čtrnáct jich zastřelili, uvedla pákistánská televize Geo. K útoku se podle agentury AFP přihlásila balúčská separatistická organizace BRAS.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Vjezd do výcvikového střediska policie v Kvétě

Článek

Cestující, kteří únos přežili, vypověděli, že útočníci si své oběti cíleně vybírali. Poté, co zkontrolovali třiceti pasažérům doklady, 14 cestujících zastřelili.

Vyvedli ty, kteří nepocházeli z Balúčistánu, prohlásil představitel provinčního ministerstva vnitra Haidar Alí.

Mluvčí separatistické skupiny BRAS, která se k útoku přihlásila, řekl, že všichni zabití "byli podle dokladů příslušníky pákistánského námořnictva či pobřežní stráže". Žádný jiný cestující usmrcen nebyl, dodal Balúč Chán.

Foto: Mapy.cz

Provincie Balúčistán

Terčem balúčských separatistů se kromě příslušníků pákistánských bezpečnostních sil pravidelně stávají cizinci či Pákistánci z jiných oblastí země, kteří se podle nich podílejí na využívání přírodního bohatství Balúčistánu na úkor místních.

Autobus měl namířeno z Karáčí do Gavádaru, což je největší pákistánský přístav. Oběti byly nalezeny se spoutanýma rukama a nohama asi v polovině cesty mezi Karáčí a Gvádarem.

Ministr informací Fawad Čaudry původně tvrdil, že šlo zřejmě o organizovaný útok na členy šíitské menšinové skupiny Hazárů a provedl jej Pákistánský Tálibán (TTP).

Už minulý týden bylo při sebevražedném útoku u Kvéty zabito dvacet lidí, mezi nimiž bylo osm šíitských Hazárů.

Tálibán vedený radikálními sunnity považuje šíity za odpadlíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám