Hlavní obsah

USA vyslaly desítky vojenských letadel, mají zajistit stahování z Afghánistánu

– Washington
Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Spojené státy rozmístily u Afghánistánu desítky letadel, jejichž úkolem je ochránit americké a koaliční vojáky před narušováním stahování. Jsou to F/A-18, které přibyly ke strojům na letadlové lodi USS Dwight D. Eisenhower a šesti bombardérům B-52 v Kataru. Kvůli stahování bylo vysláno do oblasti několik set příslušníků sil Rangers.

Foto: Reuters

Dva stroje amerického námořnictva F/A-18 Super Hornet na Arabským mořem

Článek

Už před začátkem stahování, které začíná od 1. května, američtí představitelé varovali, že počítají s útoky Tálibánu při stahování, protože vzbouřenci nadále tlačí na vládní síly zejména v provinciích Hílmand a Kandahár na jihu země.

Když náčelník spojených štábů generál Mark Milley v Pentagonu za přítomnosti ministra obrany Lloyda Austina informoval o vyslání dalších strojů F/A-18, uvedl, že Tálibán „bude pokračovat ve stávající úrovní útoků“ na afghánské bezpečnostní síly. Zdůraznil přitom, že od začátku stahování americké ani koaliční síly nečelily žádnému útoku ze strany vzbouřenců.

Milley, který stejně jako Austin bojoval v Afghánistánu, dodal, že nelze automaticky předpokládat, že okamžitě po stažení „Tálibán automaticky zvítězí a Kábul padne“. „Musíme vidět, jak to proběhne. Afghánská vláda má významné vojenské schopnosti,“ dodal.

Nové podoby podpory

Milley řekl, že Pentagon už zvažoval možnosti, jak pokračovat v podpoře afghánských vládních sil po ukončení stahování. Zahrnují i možný výcvik afghánských sil v jiné zemi. Je ale potřeba, aby Kongres schválil pokračování finanční pomoci afgánským silám. Ta podle listu The Guardian činila ročně čtyři miliardy dolarů. Letadla afghánských sil by se mohla opravovat a udržovat v jiné zemi.

Klíčová role afghánského letectva

Podle Milleyho jsou afghánské letecké síly klíčové ve strategii zadržování Tálibánu, ale není jasné, jak dlouho vydrží letadla afghánských sil. Americký generální inspektor pro obnovu Afghánistánu 30. dubna řekl, že bez zahraniční podpory žádné z afghánských letadel nebude možné udržovat v boji déle než pár měsíců.

Austin přiznal, že zadržovat Tálibán bez americké pozemní podpory „bude výzvou pro Afghánce”.

„Věříme, že afghánské bezpečnostní síly budou hrát hlavní roli při zastavování Tálibánu,“ řekl Austin. Očekává zvýšený tlak ze strany Tálibánu. Podle něj afghánské bezpečnostní síly tento týden zahájily protiútok proti Tálibánu u hlavního města provincie Hílmand Laškar Gah a „vedou si dobře“.

Pentagon uváděl, že v Afghánistánu bylo v posledních měsících 2500 amerických vojáků, ale Milley v pondělí řekl, že když se k nim připočítají příslušníci speciálních sil, tak je jich 3300.

Reklama

Výběr článků

Načítám