Hlavní obsah

USA se dohodly s Tálibánem na týdenním klidu zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Spojené státy se dohodly s afghánským radikálním hnutím Tálibán na týdenním klidu zbraní, po kterém budou následovat celoafghánské mírové rozhovory. V pátek to oznámily agentury AP a Reuters s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele. Přesný termín, kdy začne klid zbraní platit, oznámen nebyl. O možném týdenním snížení násilí informoval už ve čtvrtek NATO americký ministr obrany.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Americký ministr obrany Mark Esper

Článek

Americký představitel označil ujednání za dohodu o „snížení násilí”. Dodal, že je velmi konkrétní, protože přímo zmiňuje nastražené výbušniny, sebevražedné útočníky či raketové útoky. Ujednání zahrnuje celou zemi a platí i pro příslušníky afghánských ozbrojených sil.

Agentura AP poznamenala, že informace o dohodě dostali novináři poté, co se v pátek na okraj mnichovské bezpečnostní konference sešli americký ministr zahraničí Mike Pompeo a šéf Pentagonu Mark Esper s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním.

USA se dohodly s Tálibánem na podobě sedmidenního omezení bojů

Svět

Esper o návrhu dohody informoval ve čtvrtek NATO. Zmínil, že týden stačí na to, aby se ukázalo, zda je Tálibán ochoten dohodu plnit. Problémem je, že Tálibán nemá direktivní řízení a mnozí místní velitelé jednají samostatně.

Dohoda snížení násilí by mohla být prvním krokem ke stažení asi 13 tisíc amerických vojáků a tisíců příslušníků jednotek dalších zemí NATO. Stalo by se tak 18 let po invazi koaličních vojsk, kterou vyvolaly teroristické útoky z 11. září 2001 v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám