Hlavní obsah

USA posílají ke Koreji námořní radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v pondělí vyslaly ke Korejskému poloostrovu námořní radar SB-X, aby monitoroval let severokorejské balistické střely v případě, že ji Pchjongjang odpálí. Radar by měl do oblasti vzdálené zhruba 3200 kilometrů severozápadně od Havaje dorazit do konce ledna, uvedl server International Business Times.

Foto: Daniel Barker/U.S. Navy/Handout , Reuters

Americký námořní radar SB-X

Článek

Severní Korea varovala, že má mezikontinentální balistickou raketu. Střela dlouhého doletu by podle televize CNN mohla ohrozit americká území Guam, Aljašku nebo západní pobřeží.

Nastávající prezident Donald Trump řekl, že k tomu nedojde, ministr obrany Ashton Carter ale připustil, že by raketa nemusela být sestřelena, pokud by nepředstavovala rizika, ale mohla by být sledována, aby o ní Američané získali co nejvíce informací. [celá zpráva]

Experti se shodují, že Severokorejcům se stále nepodařila miniaturizace hlavice, takže případná raketa dlouhého doletu nemůže nést jadernou nálož. Pchjongjang ovšem v neděli nejenže oznámil připravenost k odpálení balistické střely, ale také uvedl, že „díky nepředstavitelně vysoké rychlosti a síle rozvoje“ vyvinul vodíkovou bombu a má k dispozici standardizované jaderné hlavice.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Výběr článků

Načítám