Hlavní obsah

USA omezily pomoc Etiopii kvůli konfliktu v Tigraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy oznámily rozsáhlé omezení hospodářské a bezpečnostní pomoci Etiopii. Omezí také udělování víz současným či bývalým etiopským a eritrejským vládním představitelům, kteří jsou považovaní za odpovědné za konflikt v etiopské oblasti Tigraj, informovala v noci na pondělí agentura Reuters.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Etiopský premiér zahájil ofenzivu ve státě Tigraj na severu země

Článek

Americký ministr zahraničí Antony Blinken sdělil, že sankce mají tlačit na řešení krize v Tigraji: „Nyní nastal čas na akci mezinárodního společenství. Opakovaně jsme vyjadřovali naše vážné znepokojení kvůli pokračujícímu pošlapávání lidských práv a zneužívání v etiopském regionu Tigraj,”

V Tigraji loni v listopadu začaly boje mezi mezi federální a lokální vládou. Konflikt propukl, když centrální vláda obvinila na začátku listopadu Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu (TPLF) z krádeže zbraní na tamní vojenské základně.

Násilí v hornatém regionu s pěti miliony obyvatel si vyžádalo tisíce obětí na životech a statisíce lidí přinutil opustit své domovy. Mnozí utekli do Súdánu.Konflikt s komplikovaným etnickým pozadím - Tigrajci přišli o dlouholetá privilegia, když se stal premiérem Abyi Ahmed, který patří k Oromům - provází brutální násilí. Ženy jsou hromadně znásilňované.

Etiopií zmítá občanská válka

Svět

Etiopským vojákům pomáhá Eritrea, opakovaně však odmítla, že by do Tigraje vyslala vojáky. Ahmed dokázal ukončit letitý konflikt mezi Eritreou a Etiopií, za což získal Nobelovu cenu mír. Umožnil také návrat emigrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám