Hlavní obsah

Uprchlík do KLDR se prý vracel domů, nedařilo se mu v Jižní Koreji dobře

– Soul

Člověk, který o víkendu překročil přísně střeženou hranici z Jižní Koreje do KLDR, byl Severokorejec, jenž v listopadu v roce 2020 stejnou cestou putoval ze severu na jih. V pondělí to podle agentury Johnap oznámilo ministerstvo obrany Jižní Koreje.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Strážní věž na jihokorejské straně řeky Imdžin, na protějším břehu je KLDR.

Článek

Jihokorejské bezpečnostní složky podezřelou osobu odhalily s pomocí sledovacího zařízení v sobotu ve východní části demilitarizované zóny, která obě země odděluje.

Ve čtvrtek ji zachytila bezpečnostní kamera poblíž hranice bezpečnostního pásma sousedícího s demilitarizovanou zónou. Spojit se s ní nešlo.

V sobotu překročila ostnatý drát u demilitarizované zóny a pak přeběhla demarkační linii. Vojáci se tuto osobu pokusili zadržet při jedenáctihodinové akci, ale nenašli ji.

Neznámý člověk přeběhl z Jižní Koreje do KLDR

Svět

„Záběry ukazují, že muž měl podobný vzhled a oblečení jako člověk, který uprchl do Jižní Koreje v listopadu 2020, takže ho můžeme označit za stejnou osobu,“ řekl novinářům jeden z představitelů ministerstva.

V neděli jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů (JCS) požádal dvakrát přes horkou linku o ochranu tohoto člověka. „Na naši žádost o ochranu této osoby však nepřišla žádná odpověď,“ dodal představitel jihokorejské armády.

Na jihu se mu nevedlo

Objevily se i spekulace, že mohlo v tomto případě jít o špionáž. K tomu se však zatím nenašly žádné důkazy, ale vyšetřování ještě nebylo uzavřeno.

Mohlo jít o další případ člověka, kterému se v nové zemi nedařilo. Severokorejec pracoval jako uklízeč, což naznačuje, že zřejmě měl ekonomické potíže.

Za posledních deset let se vrátilo z Jižní Koreje do Severní asi 30 běženců, uvádějí jihokorejské vládní statistiky.

Podle pozorovatelů šlo většinou o lidi, kteří se nedokázali přizpůsobit životu v silně konkurenčním prostředí kapitalistické Jižní Koreje, měli velké dluhy nebo jim severokorejští agenti hrozili násilím na jejích blízkých v KLDR.

Uprchlík z KLDR unikl Kimovým čistkám. Sám úkoloval zabijáky a vyráběl drogy

Svět

Od konce 90. let přeběhlo podle agentury AP do Jižní Koreje asi 34 tisíc Severokorejců, aby se vyhnuli chudobě nebo politickému útlaku ve vlasti.

Naprostá většina z nich přišla přes Čínu nebo země jihovýchodní Asie; případy útěku přes demilitarizovanou zónu jsou vzácné.

Podle jihokorejské agentury Jonhap je uprchlíkem bývalý severokorejský gymnasta, který předloni v listopadu přeskočil ve východní části demilitarizované zóny pohraniční bariéru, aby se dostal do Jižní Koreje.

Reklama

Výběr článků

Načítám