Hlavní obsah

Tuniští policisté znásilnili ženu, pak ji obvinili z nemravnosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Stovky tuniských žen v úterý vyšly protestovat před budovu soudu v hlavním městě Tunisu proti stíhání ženy, kterou zadržela a zneužila policie. Když znásilněná podala na chování mužů zákona stížnost, byla obviněna z nemravného chování na veřejnosti. Případu se věnuje i Amnesty International, uvedla televize CNN.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Demonstrantka před tuniským soudem protestuje proti stíhání znásilněné.

Článek

V pondělí 3. září trojice policistů v hlavním městě Tunisu přistoupila k ženě a jejímu snoubenci, kteří spolu byli v autě, sdělil obhájce ženy Amnesty International. Jeden odvedl snoubence k bankomatu, aby vybral peníze a zaplatil mu. Zbylí dva mezitím ženu v autě znásilnili.

Žena podala stížnost na oba policisty, kteří byli obviněni ze znásilnění a vydírání. Policisté ale v následném vyšetřování řekli, že ženu a jejího snoubence nalezli v autě v nemravné pozici. Kvůli tomu je teď dvojice stíhána.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Demonstranti před tuniským soudem

„Případ otřásl veřejným míněním, protože nevinná žena byla znásilněna policisty," řekl Salahaddín Džorší z tuniské Ligy lidských práv a dodal: „Když ale oznámili výsledek vyšetřování, byli jsme šokováni ještě více, protože se to pokusili posunout na jinou úroveň.“

Nemravná pozice nebyla nijak popsána, ale spojení použilo ministerstvo vnitra, když obvinilo pár ze „záměrně nemravného chování“, za které může dostat trest šesti měsíců ve vězení. Oba v úterý na druhém stání soudu obvinění odmítli.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Právníci doprovázejí znásilněnou ženu se zakrytou hlavou cestou od soudu

Hassiba Hadž Dahruí z Amnesty International uvedla: „Je to zákeřný pokus diskreditovat oběť a ochrana těch, kteří jsou obviněni z jejího znásilnění.“ Dodala ještě, že skutečnost, že policie obvinila oběť znásilnění, místo aby ji chránila, svědčí o „hlubokých nedostatcích v tuniských zákonech a soudním systému.“

Upozornila, že případ může mít vážné následky, protože to odradí další oběti sexuálního zneužívání od toho, aby vše oznámily, neboť budou mít strach, že je spíše obviní, než aby je brali jako oběti.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Tunisanky demonstrují před soudem.

Upozornila, že někteří lidé už mají pocit, že se žena na zločinech nějak podílela, ale jiní jasně cítí, že „byla napadena, protože je žena“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám