Hlavní obsah

Tálibové vyrazili na šlapadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nastolování islámských pořádků nacházejí bojovníci Tálibánu čas také pro rozptýlení. Po záběrech z lunaparku se na internetu objevily snímky z jezera, kde tálibové relaxují na šlapadlech. A ani při vodní rekreaci vousatí bojovníci neodložili obligátní kalašnikovy.

Foto: Twitter @JimMFelton

Článek

Na snímcích pořízených v neděli v národním parku Band-e Amír jsou vidět ozbrojenci na vesele vyzdobených plavidlech, kterak brázdí jedno z jeho šesti průzračných jezer pod Hindúkušem.

Přírodní památka ve středním Afghánistánu donedávna patřila k vyhledávaným turistickým atrakcím. Jezdívali tam i návštěvníci z ciziny. V srpnu ale padla stejně jako zbytek Afghánistánu do rukou Tálibánu.

Radikálové sice slibovali, že nenastolí stejnou krutovládu jako v 90. letech minulého století, zatím se však zdá, že se praktiky hnutí příliš nezměnily. Ženy se znovu bojí vycházet na ulici, kde jim hrozí bičování, natož aby chodily do práce.

Slibovaná tolerance se nekoná. Tálibové ženy na ulicích mlátí bičem

Svět

Tálibové navíc ženy sami vyzvali, aby do zaměstnání zatím nechodily. Nakolik jde o dočasné opatření, ale není jasné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: A takto si bojovníci Tálibánu v srpnu užívali v zábavním parku jízdu na autíčkách.Video: Reuters

Během minulé vlády Tálibánu byly ženy a dívky prakticky vyčleněny z veřejného života. Nechodily do škol ani do práce a bez mužského doprovodu nesměly ani na ulici.

V Kábulu nemají ženy chodit do práce, dámské toalety ale hlídat mohou

Zahraniční

Když se Tálibán letos v srpnu pro stažení Američanů a jejich spojenců znovu chopil moci, sliboval, že bude jiný. Zatím se však zdá, že se podobnými sliby jen snaží uchlácholit mezinárodní společenství (především Západ) a získat tím uznání nebo alespoň lepší vyjednávací pozici na mezinárodním poli.

Omluva nám nestačí, zlobí se pozůstalí po civilistech zabitých při útoku USA v Kábulu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám