Hlavní obsah

Tálibové pózovali v uniformách zabitých Francouzů

PAŘÍŽ

Francouzský magazín Paris Match se v pátek ocitl pod palbou kritiky za zveřejnění snímků bojovníků afghánského hnutí Tálibán, kteří před dvěma týdny v Afghánistánu zabili deset francouzských vojáků. Tálibové na fotkách pózují v uniformách mrtvých Francouzů, na hlavách mají přilby a v rukou drží zbraně a vysílačky.

Článek

Magazín reportáž doplnil výpovědí povstaleckého velitele, který se označuje za Farúkího. Třiceti až pětatřicetiletý muž tvrdí, že akce proti Francouzům nevyžadovala zvláštní přípravy, vojáci si jeho komanda všimli těsně před střetem. Dodal, že region patří Tálibánu a útok byl legitimním obranným aktem.

Při obklíčení v okrese Sarobi asi 60 kilometrů východně od hlavního města Kábulu zemřelo 18. srpna deset francouzských vojáků a dalších 21 bylo zraněno. Byla to největší jednorázová ztráta francouzské armády za 25 let.

Publikaci reportáže kritizoval i francouzský ministr obrany Herve Morin, který obvinil magazín z napomáhání Tálibánu. Otec jednoho ze zabitých vojáků řekl, že zveřejněné fotografie jsou ohavné. Poslanec a vůdce studentský protestů v roce 1968 Daniel Cohn-Bendit je označil za voyerismus.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset Francouzů padlo po útoku Tálibánu

Bojovníci radikálního afghánského hnutí Tálibán v pondělí zabili v boji deset francouzských vojáků. Zaútočili na ně ve vesnici východně od Kábulu. Při útoku...

Výběr článků

Načítám