Hlavní obsah

Tálibán vraždí civilisty, tvrdí komisařka OSN

Novinky, jz, mso
Ženeva

Tálibán popravuje civilisty a omezuje práva žen, oznámila v úterý nejvyšší představitelka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová s odvoláním na věrohodné zprávy, které má k dispozici. Vyzvala proto Radu OSN pro lidská práva, která mimořádně zasedá na žádost Pákistánu a Organizace islámské spolupráce (OIC), aby se vytvořil mechanismus pro pečlivé sledování akcí Tálibánu.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Tálibové na kontrolním stanovišti v Kábulu.

Článek

„V posledních týdnech jsme obdrželi hrůzné a důvěryhodné zprávy o porušování mezinárodního humanitárního práva a o porušování lidských práv na území ovládaném Tálibánem,“ uvedla Bacheletová.

„Máme informace o popravě civilistů a afghánských vojáků neschopných boje, omezení práv žen, náboru dětských vojáků či potlačování mírových protestů,“ dodala.

Zásadní bude podle jejích slov to, jak bude Tálibán zacházet se ženami a dívkami.

Tálibán začal vyhrožovat Američanům

Blízký a Střední východ

„Máme velké obavy o ženy, novináře a novou generaci společenských lídrů, kteří se v posledních letech objevili. Riziko hrozí také afghánským různorodým etnikům a minoritám,“ řekla Bacheletová.

Tálibán navzdory svým slibům o umírněnosti už pár hodin poté, co převzal moc nad celou zemí, začal hledat „zrádce“, informoval deník Bild minulý týden v úterý.

Bojovníci radikálního hnutí chodí podle svědectví místních dům od domu se seznamy nepohodlných lidí. Podle neziskové organizace Forsaken Fighters byl v Kandaháru popraven tlumočník amerických a britských vojenských sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám