Hlavní obsah

Tálibán si z bombardované nemocnice udělal živý štít, tvrdí afghánské úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bombardování nemocnice v afghánském městě Kunduz předcházelo podle úřadů vniknutí ozbrojenců hnutí Tálibán do areálu nemocnice. Jak v neděli uvedla agentura Reuters, bojovníci si z nemocnice udělali „živý štít”. Při následném bombardování zemřelo 19 lidí. Organizace Lékaři bez hranic, která nemocnici provozuje, odmítla zprávy, že by z areálu stříleli ozbrojenci Tálibánu na vojáky NATO či příslušníky afghánské armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán si z bombardované nemocnice udělal živý štít, tvrdí afghánské úřadyVideo: Reuters

 
Článek

Afghánské ministerstvo obrany prohlásilo, že "teroristé" vyzbrojeni lehkými a těžkými zbraněmi vstoupili do objektu nemocnice, použili budovu a lidi uvnitř jako "lidský štít" a stříleli na bezpečnostní síly. Na budovu poté pálily a poškodily ji bojové vrtulníky, řekl agentuře AP bez dalšího upřesnění mluvčí afghánského ministerstva obrany Davlat Vazírí.

Ministerstvo obrany podle Reuters také v prohlášení bez upřesnění uvedlo, že v rámci boje dopadla jedna raketa blízko nemocnice a zranila civilisty.

Foto: Stringer/afghanistan, Reuters

Nemocnice Lékařů bez hranic v Kunduzu

Teroristé byli zabiti

Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Sádik Sidikkí prohlásil, že v době útoku se v nemocnici ukrývalo deset až 15 teroristů. "Všichni teroristé byli zabiti, ale ztratili jsme i doktory," řekl AP mluvčí. Jaký útok objekt poškodil ale neuvedl. Jen dodal, že 80 pracovníků nemocnice, včetně 15 cizinců, bylo odvedeno do bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocnice lékařů bez hranic v Kunduzu byla bombardovánaVideo: Reuters

Podle organizace Lékaři bez hranic (MSF), která nemocnici provozuje, vše ukazuje na to, že za útok může mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Mluvčí americké armády připustil, že objekt mohli neúmyslně ostřelovat Američané. Washington slíbil případ řádně vyšetřit. OSN událost odsoudila. Mezi mrtvými podle dostupných zpráv nejsou cizinci. Jedná se podle Reuters o tři dětské a čtyři dospělé pacienty, také o 12 pracovníků MSF.

Americká armáda incident vyšetřuje

Americký prezident Barack Obama v sobotu večer vyjádřil upřímnou a hlubokou soustrast lékařskému personálu a dalším civilistům, kteří byli při tragickém incidentu v Kunduzu zabiti nebo zraněni. "Ministerstvo obrany (USA) zahájilo rozsáhlé vyšetřování a čekáme na výsledky, abychom se definitivně vyjádřili k okolnostem této tragédie," uvedl podle agentury AFP Obama v prohlášení Bílého domu.

Boje kolem třistatisícového Kunduzu probíhají asi týden. Radikálnímu islámskému hnutí Tálibán se v pondělí nečekaně podařilo zmocnit se města. Afghánská armáda s podporou letectva NATO sice toto strategické správní středisko ve čtvrtek dobyla zpět, povstalci však v některých čtvrtích vzdorovali. Lékaři bez hranic v kunduzské nemocnici od začátku současných bojů ošetřili stovky lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám