Hlavní obsah

Tálibán shazuje nálože z upravených dronů

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské radikální hnutí Tálibán shazuje při útocích nálože z hobby dronů, řekl v pondělí ředitel rozvědného afghánského Národního ředitelství pro bezpečnost (NDS) Ahmad Zia Širádž. Požadoval, aby byl zakázán dovoz těchto dronů do Afghánistánu, protože je Tálibán upravuje, aby mohly nosit výbušniny a šly používat při útocích.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci afghánských bezpečnostních sil

Článek

„Použili je při útocích v provinciích Paktíja a Kunduz,” uvedl šéf rozvědky k nasazení upravených dronů. „Drony, které používají, se prodávaly na trhu. Jsou to v zásadě drony pro kamery,“ dodal Širádž.

Na konci října média informovala o útocích za použití bezpilotního stroje na sídlo guvernéra provincie Kunduz. Afghánská vláda z tohoto a dalších útoků obvinila Tálibán, který se však k činům nepřihlásil, jeden jeho člen však řekl listu The Times, že má v arzenálu „zábavnou novou hračku“. Širádž při svém vystoupení útok na sídlo guvernéra nezmiňoval.

Upravené drony jsou novinkou v arzenálu Tálibánu, ale ne u radikálů. Už dříve je k útokům používal v Sýrii a v Iráku Islámský stát, zejména, když se pokoušel ubránit Mosul.

Islámský stát nemůže používat v Mosulu drony, jeho obranná linie je prolomena

Blízký a Střední východ

V Afghánistánu operuje i Islámský stát (IS), který ale má mnohem menší význam a Tálibán s ním nespolupracuje, představuje pro něj konkurenční skupinu. Islámský stát podnikl v poslední době trojici útoku, posledním byl sobotní raketový, kdy 23 střel zabilo osm lidí. IS se ale stále nepodařilo v zemi porazit.

Afghánská vláda a Tálibán vedou od 12. září v Kataru rozhovory o budoucnosti země. Ty zatím nepřinesly žádné konkrétní výsledky. Navzdory jednání se úroveň násilí v Afghánistánu v uplynulých měsících zvýšila, dodává agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám