Hlavní obsah

Islámský stát nemůže používat v Mosulu drony, jeho obranná linie je prolomena

– Mosul/Irbíl

Irácké protiteroristické síly CTS v úterý oznámily, že se v Mosulu podařilo zlikvidovat hrozbu dronů Islámského státu. Podařilo se také prolomit obrannou linii a ovládnout v západní části Mosulu šedesát procent cílů.

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát používá k útokům dronyVideo: Amaq/Reuters

 
Článek

„Počet osvobozených míst není tak důležitý jako význam míst. Místa, která byla osvobozena, představovala silnou obrannou linii IS, která padla před dvěma dny,“ řekl velitel CTS Abdul Ghání Asadí. „Naše síly byly schopny proniknout hlouběji, a pokud jsou důležitá procenta, mohu říci, že při osvobozování pravého břehu Mosulu bylo dosaženo 60 procent (vytyčených cílů).“ Byla podle něj zcela osvobozena čtvrť Tal Ruman a zahájeny byly simultánní útoky na čtvrtě Šuhada a Umal.

Islámský stát už nemůže používat k obraně drony. „Tento problém jsme definitivně vyřešili,“ řekl kurdské agentuře Rudaw Asadí, podle kterého byly drony používány od zahájení osvobozující operace z 19. 2. „Když je použili první den proti CTS, zaznamenali jsme 72 jejich letů. Druhý den to bylo 52 letů. Pak jsme použili nějaké přístroje rušící zařízení a bylo jich jen osm. Během posledních dnů jsme nezaznamenali ani jeden let.“

Islámský stát začal používat v boji běžně dostupné komerční drony v prosinci. Věšel pod ně granáty a výbušniny. Jejich útoky zpomalovaly postup iráckých sil, a dokonce narušovaly jejich soustředění na východním břehu řeky.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Příslušník iráckých speciálních sil pálí na dron IS

„Američané přivezli na pravý břeh řeky v Mosulu velmi pokročilé zařízení. Je to jako velké vozidlo. IS nemůže poslat na oblohu ani jediný dron,“ uvedl další velitel iráckých sil generál Nadžím Džabúrí.

IS nemá armádu jak zastavit

Mluvčí Američany vedené koalice proti IS John Dorian dodal, že Islámský stát nedokáže zastavit postup iráckých sil, protože nemá jak: „Nyní irácké síly postupují velmi rychle. Nepřítel není schopen zastavit jejich postup. Jediné, co má nepřítel ještě efektivní, jsou drony, ale i tato schopnost je na ústupu.“

Islámský stát v poslední době ke své propagaci používal i záběry z dronů zachycující jejich útoky na irácké síly. Zveřejňovala je na něj napojená agentura Amak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám