Hlavní obsah

Tálibán rozehnal střelbou do vzduchu demonstraci v Kábulu

Kábul

Tálibán silnou střelbou do vzduchu rozehnal demonstraci několika stovek svých odpůrců v Kábulu. Protestující požadovali zachovat práva ženám a před pákistánskou ambasádou vykřikovali protipákistánská hesla, protože jsou přesvědčeni, že Pákistán podporuje Tálibán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán rozehnal střelbou do vzduchu demonstraci v KábuluVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti křičeli „smrt Pákistánu“ a „nechceme pákistánskou loutkovou vládu“, „svobodu” a „Pákistáne, odejdi z Afghánistánu”. Mnozí Afghánci jsou totiž přesvědčeni, že návrat Tálibánu k moci umožnila právě silná podpora Pákistánu.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Protest v ulicích Kábulu.

K odporu proti Pákistánu přispěla víkendová návštěva šéfa mocné pákistánské zpravodajské služby ISI Faize Hamída v Kábulu. Tálibán byl dlouho podporován ISI. Spojené státy i někdejší afghánská vláda obviňovaly Pákistán, že Tálibánu poskytuje vojenskou pomoc, což ovšem Islámábád opakovaně popíral.

Ke spekulacím přispěly i neověřené informace, že Tálibán při tažení proti svým odpůrcům v údolí Pandžšír podporovaly pákistánské bojové drony. „Pákistán nemá nic společného s tím, co se děje v Afghánistánu, ať už v Pandžšíru, nebo kdekoli jinde,“ uvedl pro BBC mluvčí pákistánské armády Babar Iftichar.

 Střelba do vzduchu

Video, které získala stanice BBC, zachytilo, jak demonstranti za silné palby utíkají do bezpečí a jak tálibové střílejí do vzduchu, přestože to jeho vedení zakázalo poté, co při salvách palba do vzduchu zabila několik lidí.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Protestanti vyrazili do ulic Kábulu, Tálibán je rozehnal střelbou do vzduchu.

Několika novinářům tálibové zakázali natáčet, kameraman televize TOLO Vahíd Ahmadi byl zadržen spolu s několika místními i zahraničními novináři. Ahmadimu zabavili kameru.

Je po všem. Poslední odbojná provincie dobyta, hlásí Tálibán

Zahraniční

Demonstrace se uskutečnila den poté, co Tálibán oznámil, že ovládl provincii Pandžšír a vyvěsil v Bazaraku nad sídlem guvernéra svou vlajku. Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid pak oznámil, že válka skočila, ale šéf vzbouřenců Ahmad Masúd vyzval afghánský lid k „národnímu povstání“ proti Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám