Hlavní obsah

Tálibán obklíčil afghánské letiště a zaútočil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džalalabád
Aktualizováno

Sebevražedné komando Tálibánu zaútočilo ve středu na severovýchodě Afghánistánu na letiště, které využívá NATO, uvedla agentura DPA. Boje pokračovaly několik hodin, dodala BBC s tím, že šlo o rozsáhlý útok vedený z několika stran. Nakonec byl odražen. V boji padlo osm vzbouřenců, zraněn byl jeden afghánský voják a jeden zahraniční.

Foto: Bruno Domingos , Reuters

Voják na palpostu v Afghánistánu

Článek

Terčem útoku se stalo letiště v hlavním městě provincie Nangarhár, jímž je Džalalabád. V 7:30 ráno na ně zaútočila skupina bojovníků Tálibánu, mezi nimiž byli i sebevražední atentátníci v autech naložených výbušninami. Poté, co se jeden odpálil u brány, následovala přestřelka mezi jeho spolubojovníky a ochranou letiště. Tálibové letiště ostřelovali z raketových granátometů a minometů.

"Dnes ráno došlo k útoku na vojenskou základnu v Džalalabádu, útok stále pokračuje," řekl AFP mluvčí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) Iain Baxter. "Útočníci se do prostoru základny nedostali," upřesnil Baxter. Nakonec se je podařilo odrazit

Ke koordinovanému a dobře připravenému útoku na klíčovou základnu u pákistánských hranic se přihlásilo hnutí Tálibán. Jeho mluvčí Zabiulláh Mudžáhid uvedl, že mezi útočníky bylo šest sebevražedných atentátníků, kteří “zabili desítky afghánských a zahraničních strážců“. Poté, co se první odpálil u brány vniklo pět dalších do prostoru základny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Útok si podle mluvčího NATO nevyžádal oběti na straně koalice, pro niž byl červen nejkrvavějším měsícem. V Afghánistánu padlo sto vojáků. [celá zpráva]

Zraněni byli dva vojáci, jeden koaliční a jeden afghánský.

Reklama

Výběr článků

Načítám