Hlavní obsah

Tálibán bude popravovat a sekat ruce

– Kábul • Aktualizováno

Hnutí Tálibán zavede v Afghánistánu tvrdé tresty, jako je sekání rukou za krádeže, potvrdil agentuře AP ministr vězeňství Núrruddín Turabi. Je to podle něj nezbytné pro boj se zločinem. O tom, zda se bude trestat veřejně, se teprve rozhodne.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu hlídkují ve Faráhu.

Článek

„Sekání rukou je naprosto nezbytné pro bezpečnost,“ řekl Turabi s tím, že takový trest má pak odrazující účinek.

V případě, že půjde o loupež spáchanou na silnici mezi městy, má být pachateli useknuta dokonce ruka i noha. Podle ministra už kabinet probíral, zda trestat veřejně. Postup, jak tresty vykonávat, se tvoří.

Jako Češi bez fotbalu. Afghánistán kvůli záběrům na ženy zakázal TV přenosy z kriketu

Svět

V Kábulu už byly zaznamenány případy, kdy dopadené zločince vozili městem na korbě pick-upu, aby je mohl každý vidět a byli tak poníženi. V jednom zaznamenaném případě měli pomalované obličeje, aby bylo patrné, že jde o zloděje. Jindy měli v ústech nacpaný zatuchlý chleba nebo jim visel na krku.

Turabi uvedl, že u soudu budou moci být nyní jako přísedící i ženy, ale afghánské právo bude stát na koránu. Islámské právo šaría uplatňuje tvrdé tresty, jako je bičování, sekání končetin a také popravy, s nimiž se rovněž počítá.

„Oproti minulosti jsme se změnili“

Turabi, který stál u zrodu Tálibánu, byl už v 90. letech ministrem spravedlnosti a šéfem úřadu pro propagaci ctnosti a prevenci neřesti. Tehdy chodily po ulicích hlídky, které dozíraly na to, zda muži mají plnovous nepřistřižený, ženy jsou zahalené, a z aut vytahovaly kazety s hudbou, načež pásky věšely na stromy nebo na značky. Tehdy se také veřejně popravovalo.

V rozhovoru s novinářkou pro agenturu AP nyní Turabi uvedl: „Oproti minulosti jsme se změnili.“ Tálibán by měl podle něj povolit televizi, mobilní telefony či videa, protože je to potřeba, poznamenal však, že nejde o snahu vyhovět obyvatelům. „Místo toho, abychom působili jen na stovky lidí, můžeme působit na miliony,“ nastínil smysl tohoto kroku.

Afghánské soudkyně na útěku. Bojí se pomsty propuštěných mužů

Svět

I proto nevylučuje veřejné tresty, protože by si je lidé mohli vyfotit nebo nahrát na video a šířit tyto záběry, což by zvyšovalo odrazující účinek.

V 90. letech se za vlády Tálibánu konaly veřejné popravy na stadionu nebo v mešitě. Vrazi byli zastřeleni ranou do hlavy. Dělala to rodina oběti popravovaného, která ale mohla také přijmou peníze a od trestu upustit.

Turabi se ohradil proti tomu, že brutální veřejné tresty za jeho předchozího úřadování byly ve světě odsuzovány: „Každý nás kritizoval za tresty na stadionu, ale my jsme nikdy nic neřekli o jejich zákonech a trestech. Nikdo nám nemůže říkat, jaké by měly být naše zákony. Budeme se řídit islámem a vytvoříme naše zákony na základě koránu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám