Hlavní obsah

Tak vážné to v Koreji nebylo od války. Kim vyhrožuje i Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Pchjongjang

Režim severokorejského diktátora Kim Čong-una se už nepouští jen do Spojených států a jejich partnerů, ale také do Číny - svého jediného spojence. Peking podle Pchjongjangu svým nezodpovědným komentováním severokorejského jaderného programu zkouší trpělivost KLDR, což by mohlo mít závažné následky. Čína zase hovoří o porušení poválečné dohody s KLDR z roku 1961, upozornila agentura AP.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Čína by neměla nadále zkoušet meze severokorejské trpělivosti. Měla by se lépe zamyslet nad vážnými dopady, které by mohlo mít bezohledné rozvrácení čínsko-korejských vztahů,“ stojí v komentáři, který publikovala severokorejská agentura KCNA.

Kdo za komentářem stojí, oficiálně není známo. Autor, podepsaný jako Kim Chol, neuvedl žádnou oficiální funkci. Vzhledem k poměrům v KLDR jde ale patrně o oficiální stanovisko režimu Kim Čong-una, podotkla agentura AP.

K přímé kritice Číny se Severní Korea dosud neodhodlala, hovořila o ní jen jako o „sousední zemi“. Obrat je zřejmě reakcí na ostřejší rétoriku čínských médií. Číňané se v současné krizi, kdy Severokorejci navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN nadále testují balistické střely a Američané do oblasti přesouvají válečné loďstvo a letectvo, snaží působit jako uklidňující element. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letadlová loď USAVideo: Reuters

A s rolí prostředníka souvisí i narůstající kritika KLDR v čínských médiích. List Global Times, vydávaný čínskou komunistickou stranou, napsal, že Čína nedovolí, aby byl „severovýchodní region zamořen severokorejskými jadernými aktivitami”, nebo že je „Čína připravena udeřit na kohokoliv, kdo překročí únosnou mez”. Severokorejci navíc podle Pekingu narušují vzájemnou dohodu z roku 1961 zapovídající agresi mezi oběma zeměmi.

Čína hovoří o hrozném nebezpečí

V dalším čínském komentáři se objevila poznámka, že Severní Korea vystavuje sebe i celý region „hroznému nebezpečí“.

Pchjongjang kritiku z Číny špatně nese. Tvrdí, že Číňané „začali tancovat podle toho, jak Američané pískají”.

Současné napětí na Korejském poloostrově pramení z toho, že Severokorejci pokračují v jaderných testech a ve zkouškách balistických střel, které by mohly být brzy schopné nést jaderné hlavice. Jižní Korea je navíc přímo ohrožena dělostřelectvem, které je rozmístěno podél hranice. [celá zpráva]

Pchjongjang Spojeným státům a jejich spojencům nepřestává vyhrožovat válkou. Američané odpověděli vysláním letadlové lodi, jaderné ponorky a další vojenské techniky. Loďstvo k severokorejským břehům vyslali také Japonci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám