Hlavní obsah

Tajfun Rai: Krveprolití v pobřežních oblastech Filipín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí tajfunu Rai, který ve čtvrtek zasáhl Filipíny, vzrostl na 375. O zvýšené bilanci v pondělí informovala agentura AFP. Rai je nejsilnější bouří, která letos zasáhla toto souostroví na jihovýchodě Asie.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky tajfunu na FilipínáchVideo: AP

 
Článek

Záchranné práce pokračují. Zhruba 50 lidí se stále pohřešuje a nejméně 239 jich utrpělo zranění, uvedla policie. Více než 300 tisíc lidí bylo nuceno opustit své domovy.

Filipínská pobočka Červeného kříže informovala o „naprostém krveprolití“ v pobřežních oblastech. Letecké snímky zveřejněné armádou ukázaly na rozsáhlé škody v místech, které tajfun zasáhl.

Bouře strhávala střechy, vyvracela stromy a sloupy elektrického vedení, bořila dřevěné domy a zaplavovala vesnice. Připomínala dosud nejničivější supertajfun Haiyan, který souostroví zasáhl v roce 2013. V důsledku jeho řádění zemřelo více než 7300 lidí a přes čtyři miliony musely opustit své domovy.

Jedním z ostrovů, které Rai zasáhl nejvíce, je Bohol, kde zemřelo nejméně 74 lidí. Na svém facebookovém účtu to uvedl guvernér provincie Arthur Yap.

Když tajfun ve čtvrtek dorazil na pevninu, dosahoval jeho vítr rychlosti 195 kilometrů za hodinu, v nárazech až 270 kilometrů za hodinu. V pátek mírně zeslábl, přičemž stále dosahoval rychlosti 155 kilometrů za hodinu. V sobotu se přesunul nad Jihočínské moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám